« Takaisin

Mieli voi sairastua

Ihmisen mieli voi sairastua siinä missä kehokin. Yhdellä on vikaa keuhkoissa tai sydämessä, toisella voi olla sairautta mielessä. Mielen sairautta ei tarvitse hävetä tai pelätä. Mielen sairastuminen ei ole kenenkään syytä.

Joskus sairastunut voi käyttäytyä eri tavalla kuin mikä on tapana. Erilainen käytös voi olla yksi sairauden oire. Oireiden takana on silti yhä se oma tuttu ihminen.

Mielen sairauksia voidaan hoitaa, ja niistä voi parantua. Toisaalta on myös sairauksia, jotka eivät koskaan parane kokonaan, mutta oireita voidaan yhä paremmin lievittää. Näin voi sairaudesta huolimatta elää hyvää elämää hoidon ja läheisten tuen avulla.

Mielen sairauksia ovat esimerkiksi masennus, ahdistuneisuushäiriöt ja skitsofrenia.

Välillä jokainen tuntee olonsa huonoksi, mutta yleensä tämä on ohimenevää ja luonnollista. Jos tilanne kuitenkin kestää kauan ja vaikeuttaa elämää, tällöin kannattaa hakea apua. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että olisi sairas. Vaikeudet ovat voitettavissa. Sairaudesta on kyse vasta silloin, kun tilanne vaatii lääkärin hoitoa.

Oireita

Lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluu, että asiat muuttuvat jatkuvasti. Mielen kuohuntakin on tavallista. Jos sinulla on suuria sopeutumisvaikeuksia, vaikeuksia käydä koulua tai yksinkertaisesti hyvin vaikea olla, kyse voi olla psyykkisestä sairaudesta, johon pitää saada apua.

Lapset ja nuoret oireilevat eri tavoin. Hiljaiset tytöt saattavat voida kauankin huonosti ilman, että sitä kukaan huomaa. Oireilu saattaa kehittyä myöhemmin masennukseksi tai syömishäiriöksi. Vilkkaampien poikien käytöshäiriöt ja oireilut huomataan usein helpommin.

Erilaisia oireita:

 • unihäiriöt
 • itkuisuus
 • häpeän tunteet ilman syytä
 • syyllinen olo ilman syytä
 • tunne, ettei millään ole mitään väliä
 • pelot
 • uhmakkuus
 • keskittymisvaikeudet
 • tottelemattomuus
 • tavaroiden rikkominen
 • syömishäiriöt
 • tappeleminen
 • itsetunnon lasku

Oireet eivät aina merkitse mielen sairautta. Jos oireet kuitenkin jatkuvat pitkään tai häiritsevät koulunkäyntiä tai harrastuksia, niistä on hyvä jutella jonkun aikuisen kanssa.

Hoito

Vaikeudet ovat usein ohimeneviä, ja niiden voittamiseen riittää perheen tuki. Jos vaikeudet kestävät kauan ja häiritsevät koulunkäyntiä, voidaan tarvita lääkäriä tai perheneuvolaa. Tätä ei tarvitse säikähtää, sillä kyse on vain sairaudesta.

Psyykkisen sairauden hoidossa tarvitaan erikoislääkärin apua. Useimmiten lapsi tai nuori voi kuitenkin asua kotona ja käydä koulua. Erittäin vaikeissa sairauksissa voidaan joutua turvautumaan sairaalahoitoon. Tästä keskustellaan kuitenkin ensin lapsen tai nuoren sekä hänen vanhempiensa kanssa. Joskus – tosin äärimmäisen harvoin – lapsi tai nuori voidaan ottaa sairaalaan vastoin hänen tai hänen vanhempiensa tahtoa.

Alaikäisen tahdonvastainen hoito on lain mukaan mahdollista, jos hänellä on sellainen psyykkinen sairaus tai vakava mielenterveyden häiriö, jonka hoitoon muut mielenterveyspalvelut eivät riitä tai sovellu käytettäväksi. Vaikka hoitopäätös tehdään vastoin alaikäisen ja hänen vanhempiensa tahtoa, asioista neuvotellaan aina. Hoitoa suunniteltaessa lasta ja nuorta on kuultava, mutta viime kädessä lääkäri päättää, mitä tehdään.

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter