« Takaisin

Ammattilaisille

Mielenterveyden keskusliitto tekee mielenterveysalaan liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä.

Mielenterveysbarometri

Mielenterveysbarometri tutkii mielenterveyskuntoutujien asemaa sekä mielenterveysongelmiin liittyviä asenteita.

 

2013 |Suomalaisten asenteissa mielenterveyskuntoutujia kohtaan liikahdus hyväksyvämpään suuntaan

Kahdeksas mielenterveysbarometri kertoo suomalaisen väestön asennemuutoksesta parempaan suuntaan, joskin parannettavaa vieläkin on. Tällä hetkellä 23 % suomalaisista ei halua olla tekemisissä mielenterveysongelmista kärsivien henkilöiden kanssa, vuonna 2006 luku oli 32 %.

Sama suuntaus näkyy myös siinä, että suomalaiset voisivat kertoa omista mielenterveysongelmistaan työpaikalla aiempaa useammin. Myönteistä kehitystä väestön asenteissa on havaittavissa myös suhtautumisessa rikollisiin, alkoholisteihin ja huumeiden käyttäjiin, joita kohtaan asenteet ovat olleet ja vieläkin ovat kielteisempiä kuin mielenterveyskuntoutujia kohtaan. Homoseksuaalit hyväksytään myös aiempaa paremmin.

Barometri 2013 yhteenveto

Barometri 2013 diaesitys

 

Mielenterveyspalvelujen kehittäminen

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisen ydin on kokemusarviointi ja siitä saatu tieto. Kokemusarviointi suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä palvelun tuottajan ja kokemusarvioijien kanssa. Tavoite on kehittää palveluita käyttäjälähtöisiksi.

Tarkastelunäkökulmana kokemusarvioinnissa on asiakas- tai käyttäjälähtöisyys ja asiakasymmärryksen edistäminen. Kokemusarvioijien roolit vaihtelevat sen mukaan mitä arvioidaan, miten arvioidaan ja mihin kysymyksiin halutaan vastauksia. Eri tilanteisiin voidaan räätälöidä erilaisia tapoja osallistua ja arvioida.

Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omaa kokemusta mielenterveyden häiriöstä. Hän tai hänen lähiomaisensa on käyttänyt mielenterveyspalveluita, joten hänellä on ensi käden tietoa siitä, miten palvelut toimivat ja mitä parannettavaa niissä olisi.

Kokemusasiantuntija voi kouluttautua Mielenterveyden keskusliitossa kokemusarvioijaksi, joka toimii palveluiden suunnittelussa, arvioinnissa tai kehittämisessä.

Hyödyntämällä kokemusarvioijien kokemuksellista asiantuntemusta on tarkoituksena tuottaa uudenlaista kehittämistietoa mielenterveyspalveluiden laadun kehittämiseksi.

 

Kokemusarvioinnin-käsikirja

 

Raportit kokemusarvioinnista

Tukiyhteisön kokemusarviointi

Lilinkotisäätiön kokemusarviointi

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter