« Takaisin

Seksuaalisuus

Kun ihminen sairastuu, sairauden vaikutukset ulottuvat usein myös seksuaalielämän alueelle. Psyykkisissä sairauksissa uhkana on eristäytyminen muista ihmisistä, jolloin yksinäisyys voi lisätä pelon ja ahdistuksen tunteita. Tällöin puuttuu ihminen, jota voi koskettaa ja jonka kanssa jakaa ajatuksia.

Sairaus ja minäkuva

Oma identiteetti muodostuu osin totutusta minäkuvasta (kuka minä olen). Sairastumisen myötä minäkuva voi muuttua, jolloin seksuaalisuus ja sen toteuttaminen muuttuu.

Sairastuminen rikkoo minäkuvan, seksuaalisuus ja sen toteuttaminen voi muuttua. Sairastuessa seksi ei useimmiten kiinnosta, mutta voi olla myös päinvastoin esimerkiksi ahdistuksen myötä seksin harrastaminen voi lisääntyä liikaakin. Joku voi purkaa ahdistustaan ylen määrin masturboimalla, joku voi katsella jatkuvasti pornoa, joku voi hakea hyväksyntää vaihtamalla partneria usein.

Oman seksuaalisuuden, naiseuden ja miehuuden löytämisessä auttaa oman kehonkuvan vahvistaminen esimerkiksi kumppanin ja/tai hoito- ja kuntoutushenkilökunnan tukemana, omien tunteiden kohtaaminen, keskustelu läheisten kanssa ja vertaistuki.

Kyky selviytyä kriiseistä riippuu persoonallisuudesta, kokemuksesta käsitellä vaikeita asioita, tavasta suhtautua asioihin ja sosiaalisen verkoston toimivuudesta. On tärkeää antaa aikaa asioiden läpikäymiselle. Kriisiä ei voi ohittaa, tunteille on annettava aikaa purkautua. Kriisistä toipuminen alkaa vasta, kun uskaltaa kokea omat tunteet, näyttää ne muille ja rohkenee puhua niistä.

Parisuhde

Parisuhde on koetuksella toisen sairastaessa. Psyykkinen sairaus itsessään voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta tai voimakkaat mielialavaihtelut yliseksuaalisuutta. Toisaalta haluttomuus voi aiheuttaa masennusta ja voimakas seksuaalisuus mielialavaihteluita. Psyykkisissä sairauksissa erilaiset ongelmat ja oireet kietoutuvat yhteen vyyhdiksi.

Sairastuminen on aina kriisi ja ihmiset kokevat kriisinsä eri tavoin, jolloin myös selviytyminen on yksilöllistä. Osa hakee hellyyttä ja läheisyyttä, sekä turvaa ja lohdutusta, jolloin esimerkiksi pariskunnan yhteenkuuluvuuden tunne voi kasvaa. Osa taas ei voi sietää vaikkapa kosketusta.

Sairaus ei ole este hyvälle ihmissuhteelle. Joskus sairastunut voi löytää esimerkiksi vertaistuen kautta ystävän ja rakkaan, joka ymmärtää sairauden tuomat haitat. Ihminen rakastuu kokonaisuuteen. Jos sairaus on este suhteelle, ihmissuhde olisi saattanut perustua väärille asioille eikä olisi ollut sen arvoinen.

Lääkkeiden vaikutus

Mielen sairauksissa yhtenä hoitokeinona tarvittaessa on lääkitys. Osa psyykelääkkeistä voi joillakin vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen ja orgasmiherkkyyteen alentavasti. Jos tällaista ilmenee, on kysyttävä oliko seksuaalielämä erilaista ennen lääkkeen aloittamista toisin sanoen, johtuvatko haitat lääkkeestä vai itse sairaudesta.

Nykypäivänä esimerkiksi masennuslääkkeissä on paljon eri vaihtoehtoja, joten voi kokeilla, mikä lääke sopii parhaiten ja aiheuttaa vähiten haittavaikutuksia.  Joskus liioitellaan psyykelääkkeiden haittavaikutuksia seksuaalisuuteen, vaikka saman lääkkeen yksilölliset erot ovat suuret eri henkilöillä.

Jotkin psyykelääkkeet voivat lisätä ruokahalua, jolloin paino nousee ja seurauksena on ulkoisen minäkuvan muuttuminen. Osa ihmisistä tottuu muuttuneeseen ulkomuotoonsa, osalla se vie aikaa ja osa ei totu koskaan. Minäkuvan muutos voi aiheuttaa häpeän ja huonommuuden tunteita. Se voi rajoittaa myös sosiaalista kanssakäymistä ja harrastuksia ja näin ollen tuoda ongelmia seksuaalielämän alueelle. Uusi keho olisi tärkeä oppia hyväksymään koska pahimmillaan suhde omaan naiseuteen tai mieheyteen katoaa.

Lupa puhua

Lupa puhua omasta seksuaalisuudesta, kuten muista hoitoon ja kuntoutumiseen liittyvistä asioista voi olla ihmiselle merkityksellistä. Tämän luvan antaa sosiaali- ja terveysalan työntekijä vaikka hänellä ei olisikaan seksuaalineuvojan koulutusta.

Luvan antamisella tarkoitetaan myönteistä ja sallivaa suhtautumista seksuaalisuuteen ja sen eri ilmenemismuotoihin. Tarvittaessa työntekijä voi ohjata asiakkaan seksuaalineuvojan luo. Lupa puhua voi auttaa asiakasta luopumaan seksuaalisuuteen liittyvien uskomusten ja myyttien vaikutuksesta vääristävistä malleista ja oikein – väärin asetelmista. Asiakas voi olla estynyt fantasioimaan, hänellä voi olla syyllisyyden ja häpeän tunteita.

Puhumalla työntekijän kanssa asiakas voi löytää yhteyden yksilöllisen, omaan elämäntilanteeseen sopivan tavan hahmottaa omaa sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan ja toimia seksuaalisesti kuten myös pidättäytymisen.

Seksiä yksin

Seksi ja sen toteuttaminen on osa elämää myös yksinäiselle, se on tapa hankkia voimavaroja, iloa ja mielihyvää. Toisaalta ilman seksiäkin voi halutessaan elää täysipainoista elämää ja nauttia omasta seksuaalisuudestaan.

Harjoituksia

 

Kehonkuvan harjoitus | Sairauden vaikutus seksuaalisuuteen ja kehonkuvaan voi olla merkittävä. Kehonkuvan harjoituksia voi tehdä itsekseen.

  • Koska olet viimeksi katsonut itseäsi kokovartalopeilistä alastomana miettien, mitä kaunista näen sen sijaan, että etsit itsestäsi vikoja?
  • Oletko miettinyt miten kehosi toimii?
  • Pidätkö kehostasi huolta? Kehon huolenpitoon kuuluu muun muassa peseytyminen riittävän usein, puhtaat vaatteet, riittävä yöuni, liikunta jne. Kehon huolenpidolla kunnioitat sekä kehoasi että mieltäsi.

 

Aistiharjoituksia | Harjoitusten tavoite on tutustua itseen ja toiseen. Harjoitukset vaativat uskallusta ja seikkailumieltä. Itsestä ja parisuhteesta löytää uusia yllättäviäkin mielihyvän alueita. Olla läsnä tässä ja nyt on vaikea taito. Sairauden tuomat muutokset voivat kuitenkin olla alku uuden etsimiselle ja aistitietoisuuden lisäämiselle.

  • Aistiharjoituksia voi tehdä joko yksin tai kumppanin kanssa, peili on hyvä apuväline.
  • Katso itseäsi peilistä, ensin silmiin, sitten kehoa, yritä nähdä positiivisia asioita epäkohtien sijaan.
  • Voi olla, että haluaisit olla laihempi, pidempi tai muodokkaampi mutta pysähdy tähän hetkeen. Olet sitä, mitä peilistä näkyy, hyväksy se.
  • Harjoittele hymyilemistä. Masennus harvoin tuo hymyn kasvoille, mutta harjoittelemalla päivittäin löytyy vielä aito lämmin hymy.
  • Kosketa itseäsi, silitä päätäsi, poskiasi, masua ja rintoja. Löydät ehkä pitkästä aikaa rintasi tai peppusi. Olet aistikas ihminen. Voit mennä myös pidemmälle tunnustellen tai pysähtyä siihen, mikä tuntuu hyvältä.
  • Monet ovat oppineet häpeämään vartaloaan ja kokeneet itsetyydytyksen vuoksi syytöksiä. Itsetyydytys on normaalia ja hyväksyttävää.
  • Mieti, mistä sinulle tulee hyvä olo, se tarkoittaa jokaiselle eri asioita. Jokaisen keho ja toiminnot ovat arvokkaita ja kehon reaktiot tärkeitä. On kuitenkin muistettava, ettei loukkaa muita ihmisiä. Mieti missä kulkee raja suhteessa toisiin ihmisiin ja mitä voi tehdä missäkin.

Pariharjoituksissa katsot kumppaniasi silmiin, silität ehkä päätä ja poskea. Tärkeää on kysyä toiselta mihin saa koskea ja mistä toinen pitää. Joku ei halua esim. korviinsa tai nenäänsä kosketettavan, kunnioita sitä. Erogeenisiä (mielihyvää tuottavia) alueita on muuallakin kuin sukupuolielinten alueella esim. pää, kädet, jalat mikä kullakin on herkkää aluetta ja tuo mielihyvää. Itse yhdyntätapahtuma on syytä erottaa harjoittelusta, sillä sitä pyritään aistitietoisuuden lisäämisessä välttämään.

 

Lisätietoa seksistä ja seksuaalisuudesta

www.sexpo.fi

www.vaestoliitto.fi

www.seta.fi

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter