« Takaisin

Sairaus perheessä

Jos isä tai äiti sairastuu

Jos vanhemman mieli sairastuu, vanhemmasta tulee usein väsynyt ja voimaton. Sairaus vaikuttaa jaksamiseen ja asioiden hoitamiseen. Se ei vaikuta siihen, ettei vanhempi rakastaisi lastaan. Tärkeää on, että asian oikea laita kerrotaan lapselle tai nuorelle. Tällöin hän ymmärtää paremmin, että kyse on sairaudesta, josta voi parantua tai ainakin sen kanssa voi elää.

Jos vanhempi sairastaa, voi nuori tarvita tukea. Missään tapauksessa ei ole tarkoitus, että nuori on se, joka kantaa perheessä vastuuta. Se on vanhemman asia ja jos hän ei sairautensa takia siihen kykene, apua on saatavissa. Vaikka vanhempi olisi sairas, on nuoren saatava elää normaalia ikäiselleen kuuluvaa elämää.

Jos nuori oireilee

On tärkeää, että aikuinen huomaa, jos nuorella ei ole kaikki hyvin. Hälytysmerkkejä ovat esimerkiksi tilanteet, että nuoren käytös ja toveripiiri äkkiä muuttuvat tai että hän eristäytyy. On normaalia, että jokaisella on hyvät ja huonot hetkensä, mutta jos huonoja tuntuu olevan huomattavasti enemmän, nuori tarvitsee enemmän tukea. Jos huoli nuoren voinnista herää, lisätietoa tulee etsiä niin nuorelta itseltään kuin hänen vanhemmiltaan, koulutovereiltaan ja opettajiltaan. Juttelu ymmärtävän aikuisen kanssa usein helpottaa.

Nuoret kaipaavat usein välittämistä ja sitä, että heidän asioistaan ollaan kiinnostuneita. Nuoren tulee saada kertoa avoimesti kaikenlaisista tunteistaan, ilman arvostelua tai syyllistämistä. Usein kuunteleminen ja kuulumisten kysyminenkin auttaa. Kun vaikeista asioista puhutaan, turvallisen ja avoimen ilmapiirin merkitys on tärkeä.

Jos tarvitset keskusteluapua

Valtakunnallinen kriisipuhelin (Suomen mielenterveysseura) 0101 95202

Mielenterveyden keskusliiton neuvontapuhelin 0203 91920

Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami www.finfami.fi

MLL:n lasten ja nuorten puhelin: 116 111 ja www.mll.fi/nuortennetti/

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter