« Takaisin

Läheisen kuolema

Läheisen kuolemaan ei osaa varautua eikä siihen voi olla välttämättä valmiskaan, vaikka kuolemaa osaisi odottaakin. Puhutaan, että kuoleman kohtaaminen kasvattaa, mutta se voi olla niin vaikea paikka, että siitä ei selviä yksin. Apua voi tarvita läheisten ja vertaistuen lisäksi asiantuntijalta. Voimakas suru on tavallista. Elämän on kuitenkin jatkuttava eteenpäin.

Kuolema voi pelottaa

Kohdatessa läheisen kuoleman on ”aloitettava uudelleen”. Kuolema voi pelottaa ja kiinnostaa, sillä kukaan ei tiedä mitä tapahtuu kuoleman jälkeen. Tiedämme vain, että kuolema on lopullinen. Jotkut uskovat taivaaseen, toiset uudelleensyntymiseen ja joidenkin mielestä kuoleman jälkeen ei ole mitään. Uskonnot voivat auttaa kuoleman käsittelemisessä, mutta mikään teoria ei kerro, mitä oikeasti tapahtuu. Se jää jokaisen oman tulkinnan varaan, eikä ole yhtä oikeampaa tai muita väärempää uskomusta. Tämä voi tuntua vaikealtakin.

Kuolema sotkee usein elämän suunnitelmat. Se voi tuntua erityisen vaikealta silloin, kun kuolema kohtaa nuoremman ihmisen. Kuoleman ajatellaan olevan luonnollisempi vanhemmalla iällä. Nuorempanakin voi kuolla esimerkiksi vakavaan sairauteen tai onnettomuuden seurauksena. Läheisen äkillistä ja odottamatonta kuolemaa onkin vaikea käsitellä.

Kuinka päästä yli läheisen kuolemasta?

Kuoleman käsittely voi kestää kauankin. Surun tunnetta voi pelätä ja voi tuntua, ettei tunteen ylitse pääse, vaan sitä saattaa vältellä. Surun tunne ei välttämättä ala heti, vaikka niin usein ajatellaankin. Läheisen kuolema nostaa esiin myös muita tunteita, kuten pettymyksiä, vihaa, vanhoja menetyksiä; ristiriitaisiakin tunteita. Kuollutta kohtaan voi tuntea vihaa, vaikka tämä olisi kuollut luonnollisesti tai onnettomuudessa.

Nuorille suru voi aiheuttaa omaan kuoreen vetäytymisen. Nuori voi myös kokea, että hänen tulisi auttaa esimerkiksi vanhempiaan surussa, mutta hän voi tarvita itsekin tukea. Kuolemaan liittyvät rituaalit, kuten hautajaiset antavat mahdollisuuden jättää jäähyväiset ja ne myös auttavat oman surun läpikäymistä.

Kauniit muistot – valokuvat ja kuolleelle tärkeät asiat eivät unohdu. Kuolleen muistoa voi vaalia, mutta häntä ei tarvitse palvoa pyhimyksenä. Myös kukat ja kynttilät lohduttavat.

Tieto läheisen kuolemasta voi aiheuttaa shokin, sillä tapahtumaa ei haluaisi uskoa todeksi. Kuitenkin on jatkettava eteenpäin, mutta itselle kannattaa antaa reilusti aikaa. Kuolema herättää monia kysymyksiä; miksi juuri hän kuoli, miksi hän kuoli jo nyt, mitä teen nyt, kuinka selviydyn? Omaa oloa helpottaa ajatusten jakaminen jonkun kanssa. Myös auttavat puhelimet kuuntelevat.

Miten voin auttaa läheistäni?

Jos esimerkiksi ystävältä kuolee joku läheinen ihminen, ei aina välttämättä tiedä mitä sanoa tai tehdä. Tällöin joku saattaa jättää ottamatta yhteyttäkin, koska ei vain yksinkertaisesti tiedä, mitä tekisi.

Kuitenkaan läheistään ei pidä jättää yksin tällaisessakaan tilanteessa. Häneltä voi vaikka kysyä, milloin hän tarvitsee tukea ja milloin tahtoo olla yksin, tai voi tarjota esimerkiksi ruoanlaittoapua. Jo yhdessä istuminen hiljaa voi auttaa.

Ajateltavaa

  • Millaisia tunteita läheisen kuolema on sinussa herättänyt tai voisi herättää?
  • Oletko saanut tukea käsitelläksesi asiaa? Mitä ehkä kaipaisit lisää?
  • Miten toimisit, jos esimerkiksi ystävältäsi tai muulta läheiseltäsi kuolisi läheinen ihminen?
Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter