”On tärkeää antaa myös epämiellyttävien tunteiden tulla ja olla”

36-vuotias helsinkiläinen joogaohjaaja Lotta Leiwo on sairastanut vaikean masennuksen monta kertaa. Hän vastasi Mun elämä, hyvä elämä -mielenterveysviikon teemakysymyksiin.

 

 Lotta

 

Mikä on auttanut sinua sairauden kanssa?

Terapia. Se on muuttanut suhtautumistani itseeni, menneisyyteeni, masennukseeni ja elämääni. Tässä kaikessa on auttanut myös jooga. Harjoitellessani voin turvallisesti tutkailla sekä kehon että mielen tuntemuksia ja harjoitella suhtautumista niihin. Olen saanut apua myös akupunktiosta.

Mikä on mielestäsi suurin ongelma mielenterveyskysymyksissä?

Vaikka itselläni onkin ollut onnea työnantajien suhteen ja olen aina saanut kannustavaa ja rohkaisevaa tukea työnantajiltani sairauteni kanssa, on vieläkin liikaa tarinoita, joissa työntekijä joutuu hankalaan asemaan: häntä syrjitään tai hänet koetaan epäluotettavaksi työntekijäksi, jos sairaus ”paljastuu”. Entä jos myös syöpään tai muuhun vakavaan sairauteen sairastuvat joutuisivat piilottelemaan sairauttaan peläten työuransa tulevaisuutta? Myös kunnon hoitoon pääseminen on liian vaikeaa. Jo valmiiksi voimattoman ihmisen pitää todella pinnistellä voimansa pitääkseen puoliaan saadakseen hoitoa. Olen erityisen huolissani niistä, joilla ei ole läheisiä auttamassa avun saamisessa.

Mikä pitää sinun mielesi kunnossa?

Kokonaisvaltainen itsestä huolen pitäminen. Se, että joogaan, pitää minut koko ajan hereillä oman oloni suhteen. Kun tuntuu, että uusi alamäki on alkamassa, voin tehdä muutoksia elämääni ja ehkä välttää syvimmän masennuskuopan. On tärkeää myös tunnistaa myös epämiellyttävät tunteet ja antaa niidenkin tulla ja olla. Aina ei tarvitse olla aurinkoinen ja iloinen.

 

Mielenterveysviikolla 18.-25.11.2018 nuoret aikuiset, jotka ovat kokeneet mielenterveyden häiriöitä, vastasivat teemaviikon kysymyksiin. 

Lotta ohjaa joogatunteja ja mm. Hullujen naisten piiriä Helsingissä Keholataamolla.
Sport-lehden juttu Lotasta: Jooga on syli, johon voin kaatua.

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter