« Takaisin

Liikunta

Mielenterveyden keskusliitto on myös liikuntajärjestö, jonka piirissä aktivoidaan viikoittain 1500 – 2000 mielenterveyskuntoutujaa liikunnan pariin eri puolilla Suomea. Tavoitteena on lisätä kuntouttavan liikunnan osuutta avohoidossa, aktivoida kuntoutujia omaehtoiseen virkistys- ja terveysliikuntaan sekä tuoda tarjolle erilaisia liikuntalajeja. Painopiste on iloa ja mielihyvää tuottavassa sekä sosiaalista kanssakäymistä lisäävässä liikunnassa.

Liikunta kohentaa niin fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalistakin hyvinvointia. Liikunnasta saadaan onnistumisen kokemuksia, mielenpiristystä ja jaksamista arkeen. Nämä kaikki vaikuttavat osaltaan itsetunnon kohenemiseen. Liikunnan harrastaminen lisää myös kiinnostusta omaa terveyttä kohtaan. Liikunnan tulisi olla säännöllistä ja kuulua jokaisen viikko-ohjelmaan.

Liikuntatoimintaa suunnittelee liikuntatyöryhmä, jonka jäsenet ovat pääosin mielenterveyskuntoutujia. Näin jäsenistön toiveet tulevat esille jo suunnitteluvaiheessa. Liitto kouluttaa jäsenistöstään liikuntavastaavia eli liikunnan vertaisohjaajia. Liikuntavastaavat puolestaan ovat perustaneet paikallisiin mielenterveysyhdistyksiin liikuntaryhmiä, joiden kautta on saatu lisää mielenterveyskuntoutujia liikunnan pariin. Liitto tukee ja kouluttaa liikuntavastaavia säännöllisesti.

Mielenterveysyhdistyksissä harrastetaan monipuolisesti mm. vesijumppaa, kävelyä, salibandya, tanssia ja erilaisia jumppia. Yhdistysten säännöllisesti kokoontuvilla liikuntaryhmillä on sosiaalisesti merkittävä asema. Niissä on helppoa kohdata toisia samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja muodostaa uusia ihmissuhteita. Liikunta auttaa yhdistyksiä aktivoimaan eri-ikäisiä ihmisiä mukaan toimintaansa.

Mielenterveyden keskusliitto järjestää kaksi valtakunnallista liikuntatapahtumaa vuosittain.Yleisurheilukilpailut on järjestetty vuodesta 1996, ja niissä ratkotaan 3-ottelun (60 m:n juoksu, pituus, kuula), 1000 m:n kävelyn ja ruotsalaisviestin mestaruudet. Voittaminen ei kuitenkaan ole pääasia, vaan kilpailut käydään hymyssä suin toisia kannustaen. Ensimmäinen palloilulajien Mestaruusturnaus järjestettiin 2002, ja myös siitä on kasvanut erittäin suosittu tapahtuma kymmenen viime vuoden aikana. 300 – 400 pelaajaa keräävä Mestaruusturnaus on mielenterveysalan harvoja miesvoittoisia tapahtumia. Nykyisin lajit ovat salibandy, futsal ja lentopallo.

Mielenterveyden keskusliitto hyväksyttiin valtionapukelpoiseksi liikuntajärjestöksi 1996. Liikuntatoimintaa rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Liitto on Soveltava Liikunta Soveli ry:n jäsen.

Lisätietoja:
liikuntasihteeri Kati Rantonen, 046 920 6427, kati.rantonen (at) mtkl.fi

Liikuntavastaavien koulutukset:
Kurssikalenteri (valitse valikosta Liikunta ja kulttuuri)

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter