« Takaisin

Liikunta

Mielenterveyden keskusliiton tavoitteena on lisätä kuntouttavan liikunnan osuutta avohoidossa, aktivoida mielenterveyskuntoutujia omaehtoiseen virkistys- ja terveysliikuntaan sekä tuoda tarjolle erilaisia liikuntalajeja. Toiminnan painopiste on iloa ja mielihyvää tuottavassa sekä sosiaalisia kanssakäymisiä lisäävässä liikunnassa. Liikuntatoimintaa suunnittelee ja koordinoi liikuntatyöryhmä, joka on pääosin kuntoutujapohjainen. Näin jäsenistön tarpeet ja toiveet tulevat esille jo suunnitteluvaiheessa.

Liikunta kohentaa niin fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalistakin hyvinvointia. Liikunnasta saadaan muun muassa onnistumisen kokemuksia, mielenpiristystä ja jaksamista arkeen. Nämä kaikki vaikuttavat osaltaan myös itsetunnon parantumiseen. Liikunnan harrastaminen lisää myös kiinnostusta omaa terveyttä kohtaan. Liikunnan tulisi olla säännöllistä ja kuulua jokaisen viikko-ohjelmaan.

Mielenterveyden keskusliiton liikuntatoiminta ulottuu tällä hetkellä lähes koko Suomen alueelle aktivoiden viikoittain n. 1500-2000 mielenterveyskuntoutujaa ja -potilaita liikunnan pariin. Mielenterveyden keskusliitto on kouluttanut jo vuodesta 1994 jäsenistöstään liikunnan vertaisohjaajia (liikuntavastaava) ohjaamaan liikuntaryhmiä omissa paikallisyhdistyksissään. Vertaisohjaajien avulla paikallisyhdistyksiin on perustettu liikuntaryhmiä ja näin on saatu liikunnan pariin uusia mielenterveyskuntoutujia. Paikallisyhdistyksissä harrastetaan liikuntaa monipuolisesti mm. vesijumppaa, kävelyä, salibandyä, tanssia ja erilaisia jumppia. Paikallisyhdistysten säännöllisesti kokoontuvilla liikuntaryhmillä on sosiaalisesti merkittäviä asema. Niissä mielenterveyskuntoutujan on helppoa kohdata toisia samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja muodostaa myös uusia ihmissuhteita. Liikunnan avulla yhdistykset ovat saaneet aktivoitua eri-ikäisiä, myös nuoria ihmisiä mukaan yhdistyksen toimintaan.

Tällä hetkellä liitto järjestää vuosittain kaksi valtakunnallista liikuntatapahtumaa. Vuodesta 1996 järjestetyt yleisurheilumestaruuskilpailut kokoavat jäsenistön koolle ratkomaan 3-ottelun (60 m:n juoksu, pituus, kuula), 1000 m:n kävelyn ja ruotsalaisviestin mestaruuksista. Voittaminen ei kuitenkaan ole pääasia, vaan kilpailut käydään hymyssä suin toisia kannustaen. Mielenterveyden keskusliiton Mestaruusturnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Turnaus on saavuttanut hyvin yhdistysten palloiluväen suosion viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuoden 2014 turnauksessa pelaajia oli mukana n. 400. Mestaruusturnauksen lajeina ovat alusta asti olleet lentopallo ja salibandy, jota on pelattu kilpa- ja harrastesarjassa. Salibandy on jatkanut suosiotaan, mutta lentopallon pelaaminen on hiukan hiipunut yhdistyksien keskuudessa, joten vuonna 2013 toiseksi turnauslajiksi lentopallon tilalle tuli futsal. Se saikin osallistujilta hyvän vastaanoton. Sekä yleisurheilumestaruuskilpailut että mestaruusturnaus ovat tärkeitä sosiaalisia tapahtumia jäsenille.

Vuonna 1996 Mielenterveyden keskusliitto hyväksyttiin valtionapukelpoiseksi liikuntajärjestöksi, mikä on vaikuttanut huomattavasti liikuntatoiminnan järjestämisen resursseihin. Lisäksi liikuntatoimintaa on pystytty kehittämään erilaisten hanketukien avulla. Tällä hetkellä hankkeista on menossa Hyvällä mielellä vedessä – hanke, joka on suunniteltu vuosille 2013–2015. Hankkeen mahdollistaa Kunnossa kaiken ikää – ohjelmalta saatu tuki. Hankkeen tavoitteena on mielenterveyskuntoutujien vesiliikuntataitojen parantaminen sekä mielenterveyskuntoutujien hyvinvoinnin lisääminen vesiliikunnan avulla. Hankkeessa on jo järjestetty yksi vertaisohjaajille suunnattu vesitreenikoulutus yhdessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) kanssa.

Mielenterveyden keskusliitto on Soveltava Liikunta Soveli ry:n jäsen ja Valo ry:n kumppanuusjäsen.

Liikuntasihteerin yhteystiedot kohdassa yhdistyspalvelut

Kurssikalenteri

Mielenterveyden keskusliiton yleisurheilukilpailujen tulokset (22.8.2015)

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter