Eri puolella Suomea on 130 yhteisöä, joiden toiminnan ytimenä on hyvinvoinnin ja mielenterveyden tukeminen ja yhdessä tekeminen. Jäsenyhdistyksistämme osa toimii paikallisesti, osa valtakunnallisesti.
Yhteisöllisiä olohuoneita ja uusia taitoja
Monella on oma toimintakeskuksensa, jonne on helppo piipahtaa vaikka päivittäin. Yhdistykset koetaan yhteisöllisinä olohuoneina, joissa on monenlaista tekemistä ja uusia tuttavia. Juttuseuraa on tarjolla aiheeseen kuin aiheeseen. Myös silloin jos yksinäisyys ahdistaa tai jos tuntuu siltä, että omista mielenterveyden ongelmista on vaikea puhua kenellekään. Näissä olohuoneissa todella ymmärretään mistä puhut!
Bändisoittoa, teatteri-ilmaisua, kädentaitoja, kieliä, salibandyä, keilausta, karaokea… Tutulla porukalla on mahdollisuus opetella uusia taitoja – mitä tarkalleen, se vaihtelee yhdistyksestä toiseen. Vaihtelua tasaiseen arkeen tuovat retket ja yhteiset matkat.
Monista yhdistyksistä saa myös tukea arjen pulmiin ihan konkreettisesti: Virastoasioinnista muuttopulmiin tai ruoka-apuun.
Erityisosaamista ja arjen asiantuntijuutta
Vaikka yhdistyksissämme on paljon erilaisia toiminnan muotoja, yksi asia on kaikille yhteistä: Käytännön asiantuntijuus siitä, mikä saa arjen taas raiteilleen sairastumisen jälkeen, miten mielenterveyttä tuetaan ja millaiset asiat askarruttavat.
Mielenterveyden kysymyksiin ja tukeen on monipuolista erityisosaamista. On kulttuuri- ja taidetoimintaa sekä luonto-osaamista toipumisen tukena, malleja nuorten erityiseen tukeen, liikuntatoimintaa, koulutuksia ja verkkokursseja. Joissain yhdistyksissä koulutetaan kokemusasiantuntijoita ja vertaisohjaajia. Osassa tuotetaan palveluita, esimerkiksi asumispalveluita tai eläinavusteista toimintaa. Monissa tarjotaan mahdollisuuksia työkokeiluun. Tuttua meidän yhteisöissämme onkin, kuinka parhaiten tukea mielenterveyden ongelmia kokevan työkokeilun onnistumista yksilöllisesti, kunkin voimavaroja huomioivalla tavalla.
Suurin osa yhdistyksistä toimii vapaaehtoisvoimin. Palkattuja työntekijöitä on n. 30%:lla ja STEA-avustusta toimintansa tueksi saa kolmasosa.
Yhdistykset ovat onnellisuustaskuja. Paikkoja, joissa päästään yli heikoista hetkistä.
Toisen samaa kokeneen tuki vaikeina aikoina
Tärkeää kaikissa yhdistyksissä on vertaisuus. Vertaistuen erilaisia muotoja on tarjolla aina yhteisistä aamupuuroista urheilujoukkueisiin, leffailloista keskustelupiireihin.
Elämän vaikeina aikoina tuki toiselta mielenterveysongelmia kokeneelta on suuri ja merkittävämpi kuin mistään muualta saatu tuki jopa tutkimusten mukaan. Se on myös tärkein syy tulla mukaan yhdistystoimintaan. Yhteisöön kuuluminen taas lisää hyvinvointia: Valtaosa mielenterveysyhdistyksen toiminnassa mukana olevista kokee onnellisuutensa kasvaneen. Porukkaan kuuluminen ja mielekäs tekeminen ovat myös monelle tärkeitä syitä olla mukana.
– Yhdistykset ovat tutkija Liisa Hokkasen sanoin onnellisuustaskuja. Ne ovat keskinäisen yhdessäolon paikkoja, joihin joukko ihmisiä kokoontuu jakamaan heille merkityksellisiä asioita. Paikkoja, joissa päästään yli heikoista hetkistä, kuvailee puheenjohtajamme Tarmo Raatikainen.
Tervetuloa jäseneksi!
Hienoa, jos haluat liittyä jäseniksi mielenterveysyhdistykseen. Kun liityt yhdistykseen, saat hyödyksi jäsenedut ja voit osallistua mielenterveysyhdistyksen toimintaan.
Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä sinua lähimpään yhdistykseen. Yhdistyksen löydät alla olevan linkin kautta. Täytä hakusanaksi paikkakunta.
Tutkittua tietoa: Mielenterveysaktiivien toiminta, Liisa Hokkanen, 2014