Oikea koti syntyy ihmissuhteista ja yksityisestä tilasta

Aspa-säätiön kirjoituskilpailu keräsi tarinoita asumisesta ja asumisen unelmista. Tarinoiden kautta välittyy kuva monimuotoisista kodeista, joissa ihmissuhteilla tai niiden puutteella on merkittävämpi rooli kuin seinillä ja pintamateriaaleilla. Kilpailuun tuli 66 tekstiä muun muassa mielenterveyskuntoutujilta, CP-vammaisilta, kehitysvammaisilta ja näkövammaisilta.

Oikeaan kotiin – asumisen tarinoita -kirjoituskilpailun osallistujia pyydettiin kuvaamaan asumisen onnistumisia ja oman kodin onnea tai asumisen vaikeuksia ja vastoinkäymisiä. Kirjoittajat saivat myös haaveilla parhaasta mahdollisesta asumisesta ja ympäristöstä tai visioida kokonaista toimivaa asuinympäristöä. Valtaosa, 44 kirjoittajaa, osallistuu Minun tarinani -sarjaan, loput 18 kilpailevat Minun unelmani -sarjassa.

Kilpailuun osallistuneiden tarinoiden kautta raottuva näkymä yksityisten ihmisten koteihin ja haaveisiin on kiehtova ja ainutlaatuinen. Kilpailuraadin mielestä kirjoituksista välittyi aitoa riemua omasta kodista, itsenäisenä pärjäämisen vapautta ja onnea vaikkapa omasta pyykinpesukoneesta ja sosiaalisten suhteiden sujumisesta arjessa.

Toisaalta tarinoissa kuvattiin myös ennakkoluulojen kohteena olemista sekä törmäämistä latistavaan arkeen. Monissa kertomuksissa näkyi myös vuosikausien mittainen, usein päihteiden värittämä tie, jossa kodit ja ihmissuhteet vaihtuvat tiuhaan ennen avun saantia. Yksinäisyyttä ja laitoksissa elämisen karuja kokemuksia kuvattiin rehellisesti ja viiltävän tarkasti. Oman kodin löytyminen voi katkaista kierteen.

 

Kuusi finalistia kummastakin sarjasta

Näkökulmien runsaus ja tyylillinen vaihtelevuus asetti raadin vaikeiden valintojen eteen. Molemmista kilpailusarjoista esiraati valitsi jatkoon kuusi ehdokasta. Kummankin sarjan voittaja palkitaan 500 euron rahapalkinnolla. Jatkoon päässeet tarinat perusteluineen on esitelty Aspa-säätiön verkkosivuilla. Finalistien joukosta voittajat valitsee sosiaalineuvos Helena Hiila-O’Brien, ja voittajat julkistetaan Aspan 20-vuotisjuhlaseminaarissa Kouvolassa 27.10.

Lue jatkoon päässeet tarinat ja raadin perustelut: Minun tarinani ja Minun unelmani.

 

Lisätietoja:

Katri Laukkanen
viestintäpäällikkö
Aspa-säätiö
p. 044 275 3028
katri.laukkanen(at)aspa.fi

Kirjoituskilpailun järjestää 20 vuotta tukiasumisen asiantuntijana toiminut Aspa-säätiö. Säätiö kehittää erityisryhmille yksilöllistä, laadukasta ja turvallista asumista tavallisissa asuinympäristöissä sekä vaikuttaa koko yhdyskuntarakenteen suunnitteluun tasaveroisesti kaikille soveltuvaksi.
Lue jatkoon päässeet tarinat ja raadin perustelut

Aspa-säätiö on vuonna 1995 perustettu vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien asumisen asiantuntija. Säätiön ovat perustaneet Epilepsialiitto ry, Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf, Invalidiliitto ry, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Kehitysvammaliitto ry, Kuurojen Liitto ry, Mielenterveyden Keskusliitto ry, Neuroliitto ry (aiemmin MS-liitto ry), Nuorten Ystävät ry, Näkövammaisten Keskusliitto ry, Suomen CP-liitto ry ja Suomen Parkinson-liitto ry.

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter