MTKL: Turussa kyse vakavista ihmisoikeusloukkauksista

Turussa esiin tulleet psykiatrisiin potilaisiin kohdistuneet väärinkäytökset ovat ihmisoikeusloukkauksia ja vakavia rikoksia, sanoo Mielenterveyden keskusliiton lakimies Merja Karinen.

– Iäkkäiden potilaiden kaltoinkohtelu osoitti, miten suljettu laitos mahdollistaa mielivallan käytön kaikista heikoimmassa asemassa olevia mielenterveyspotilaita kohtaan. Tällaista ei pitäisi tapahtua enää tällä vuosituhannella, Karinen sanoo.

Erityisen vakavaksi tilanteen tekee se, että väärinkäytökset ovat jatkuneet useita vuosia, niihin syyllistyneet ovat olleet hoitajia, omavalvonta ei ole toiminut eikä väärinkäytöksistä ole ilmoitettu poliisille eikä valvovalle viranomaiselle.

– On erittäin hyvä, että sekä poliisi että Valvira ovat ryhtyneet toimiin oma-aloitteisesti, Karinen sanoo.

– Tapaus osoittaa, että erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien mielenterveyspotilaiden asema on edelleen heikko ja oikeusturva näennäistä.

Parhaillaan selvitetään mielenterveyslain uudistamista. Työssä tulee Karisen mukaan kiinnittää erityistä huomiota potilaiden oikeusturvaan, psykiatristen laitosten ja osastojen omavalvonnan varmistamiseen ja ennen kaikkea hoitohenkilökunnan kouluttamiseen ja soveltuvuuden testaamiseen.

– Psykiatristen toimiyksikköjen, niiden johdon ja viime kädessä kaupungin vastuulla on potilaiden turvallisuus. Jos saadaan tietoa sen vaarantumisesta, asia on selvitettävä välittömästi.

 

Lisätietoja:

Lakimies Merja Karinen, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 050 561 7416, merja.karinen(at)mtkl.fi

 

Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveyspotilaiden ja -kuntoutujien järjestö, jolla on 162 jäsenyhdistystä ja 17 000 jäsentä. Liiton perustivat psykiatriset potilaat vuonna 1971.

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter