Mitä nuori tarvitsee?

Pääkirjoitus, Käsikädessä 2/2015

Uutisissa kirjoitetaan paljon nuorten syrjäytymisestä. Kommenteissa paljastuvat yleiset uskomukset:Jyrki Rinta-jouppi Suorat sanat
”Kaiken saa kuitenkin ilmaiseksi eteen kannettuna.” ”Valitsevat vapaaehtoisesti työn ja koulutuksen ulkopuolella olemisen.” ”Liian helposti voi vaan jättäytyä sossun hoivattavaksi.”
Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Nuorten syrjäytymisen sijaan tulisi puhua nuorten syrjäyttämisestä. Sen sijaan, että osoitamme nuoria sormella, voisimme miettiä, mitä me aikuiset voimme tehdä nuorten hyväksi.

 
Annetaan aikaa. Nuorelle on tärkeää kannustava vuorovaikutus aikuisen kanssa. Esimerkiksi ammatinvalinta vaatii pitkän prosessin. Jos nuori jää prosessissa yksin, päädytään helppoihin ratkaisuihin: ”haen tonne ku kaverikin hakee”, jolloin ei synny omaa sitoutumista ja tulee keskeyttämisiä. Siksi on tärkeää, että nuori saa ajattelun rinnalle toimintaa: että voi kertoa läheiselleen ajatuksistaan ja ottaa selville eri koulutusmahdollisuuksista. Näin nuori tulee vahvemmaksi asian suhteen ja päätöksen teko helpottuu.

 
Tarjotaan arvokkuutta.  Suomessa arvostetaan kovasti työtä.  Nuorille onkin kova paikka, kun tämä tärkeä arvo ei toteudu heidän arjessaan. Kesätyöpaikan saaminen on erittäin haastavaa ja nuorisotyöttömyys on hurjissa luvuissa.  Työmahdollisuuksien lisäämisen lisäksi olisikin tärkeää tarjota muita arvoja.  Jokainen on yhteiskuntamme arvokas jäsen jo olemassaolollaan.
Tarjotaan eri oppimisvaihtoehtoja. Korkeakoulutusta pidetään turvana työllistymiselle ja pärjäämiselle.  Tämä on kapea näkökulma, sillä perinteinen oppimistyyli ei sovi kaikille.  Laajentamalla oppimistapoja näidenkin nuorten kyvyt saataisiin käyttöön.  Monen kohdalla tämä onnistuu, kun uskaltaa luopua ulkoisista odotuksista.

 
Välitetään tietoa, että avun pyytäminen on suurta viisautta. Suomessa vallitsee suo, kuokka ja Jussi -asenne – meidät on kasvettu pärjäämään itseksemme.  Pahimmillaan tämä ajattelutapa aiheuttaa vakavia mielenterveyden ongelmia ja jopa itsemurhia.  Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua uskalletaan hakea, sen pienemmillä harmeilla päästään.
Onneksi jokainen kerta, kun tapaamme nuoren, on uusi mahdollisuus. Mahdollisuus tukevalle ja kannustavalle vuorovaikutukselle.  Nuorten tukeminen on arvokkainta ja tuloksellisinta työtä, mitä voimme tehdä. Nuoret ovat tulevaisuus.

 
Jyrki Rinta-Jouppi
Työ- ja koulutusvalmentaja
Mielenterveyden keskusliitto

 

Käsikädessä 2/2015

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter