Mielenterveysneuvonnan puhelin auki koko kesän

Mielenterveysneuvonnan valtakunnallinen neuvontapuhelin vastaa numerossa
0203 91920 arkisin koko kesän. Vertaistukipuhelin numerossa 0800 177 599 on suljettu vain kaksi viikkoa, 17.–30. heinäkuuta.

 

Mielenterveyden keskusliiton ylläpitämässä mielenterveysneuvonnassa palvelevat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja koulutetut kokemusasiantuntijat.

Kuntoutusneuvojat tavoittaa neuvontapuhelimesta ma, ti, to ja pe klo 9–14 ja keskiviikkoisin klo 9–16. Kokemusasiantuntijat vastaavat maksuttomassa vertaistukipuhelimessa joka arkipäivä klo 10–15.

Neuvontapuhelimeen ja vertaistukipuhelimeen voi soittaa kuka tahansa omaan tai läheisen mielenterveyteen liittyvässä asiassa.

Viime vuonna valtakunnalliseen neuvontapuhelimeen tuli yhteensä 1210 puhelua, joiden lisäksi suoraan kuntoutusneuvojille soitettujen, ammatillista apua koskevien puhelujen määrä oli 827. Soittajat ovat useimmiten kuntoutujia, mutta palvelua hyödyntävät myös läheiset ja sote-alan ammattilaiset.

Kesällä neuvontapuhelimeen soitetut puhelut koskevat usein toimeentuloon liittyvien häiriöiden aiheuttamaa hätää tai läheisten huolta avun tai hoidon saamisesta. Yhä useammin kyseessä on yhä vaikeammin selvitettävissä olevia kriisiytyneitä elämäntilanteita.

– Esimerkiksi työkyvyttömyyden pitkittyessä huoli tulevasta toimeentulosta kasvaa. Taloudellisten ongelmien lisäksi haasteita voi syntyä myös parisuhteessa tai perheessä. Erityisen hankalaksi tilanne voi muodostua myös silloin, kun psyykkisten sairauksien lisäksi toimintakykyä laskevat somaattiset oireet, jolloin päätöksenteko kuntoutukseen ja toimeentuloon liittyen viivästyy, kertoo kuntoutusneuvoja Milla Ristolainen.

Soittajalle täysin maksuttomaksi muuttuneeseen vertaistukipuhelimeen tulleiden puhelujen määrä moninkertaistui viime vuoden aikana. Puhelujen määrä oli 2873. Vertaistukipuhelimessa pohditaan paljon arkipäivän ongelmia, yksinäisyyttä ja sen aiheuttamia lieveilmiöitä, kuten ahdistusta.

– Soittajalle on tärkeää saada yhteys toiseen ihmiseen, tulla kuulluksi ja myös ymmärretyksi. Ongelmien sanoittaminen ja omien ajatusten selkiintyminen keskustelun avulla helpottaa tilannetta. Puhelun aikana voi vaikka selvitä, missä järjestyksessä oman elämän ongelmia olisi hyvä hoitaa, kertoo vertaistukipuhelimen päivystäjä Sini Syrjälä.

Kesällä taukoa toiminnoissa

Sosiaalineuvoja on kesälomalla 26.6.–6.8. ja lakimies 26.6.–14.8.  Mielenterveysneuvonnan käyntipisteet ovat kesällä kiinni paikkakunnasta riippuen:

Helsingin käyntipiste (Hämeentie 54) kesätauolla 6.6. –6.8. Avoinna viimeisen kerran ennen kesätaukoa ma 5.6. klo 10–15 ja tauon jälkeen taas ma 7.8.

Turun käyntipiste (Verkatehtaankatu 4) ja jalkautuvat neuvontapisteet (Turun Mielenterveysyhdistys Itussa Hämeenkadulla, kauppakeskus Skanssin yhteispalvelupisteessä, Turun pääkirjastossa, Varissuon kirjastossa ja Karvetin klubitalolla Naantalissa) kiinni 21.6. –31.7.

Kuopion mielenterveysneuvonta kesätauolla 21.6–6.8.2017. Ennen sitä ja sen jälkeen tapaamiset työntekijöiden kanssa tuttuun tapaan ajanvarauksella.

 

Lisätiedot

Kimmo Hane, kuntoutuspäällikkö, kimmo.hane@mtkl.fi tai puh. 050 599 6519

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter