« Takaisin

Tiedote: Näkemyksiä syömishäiriön pakkohoidosta Mielenterveysmessuilla

Alaikäisen vakava syömishäiriö edellyttää usein tahdosta riippumatonta hoitoa, mutta ensisijaisesti sairautta pyritään hoitamaan ilman pakkoa ja valtataistelua. Asiantuntijat keskustelevat syömishäiriöiden erilaisista hoitomalleista Syömishäiriö kehossa ja mielessä -seminaarissa keskiviikkona 22.11.

Syömishäiriö kontrolloi ihmisen elämää usein voimakkaasti ja aiheuttaa pakonomaisia ajattelumalleja ja käyttäytymistä. Toisaalta syömishäiriötä sairastava saattaa myös kokea itse hallitsevansa elämäänsä äärimmäisellä syömisen kontrolloinnilla. Koska sairaus itsessään on pakonomaista, sitä pyritäänkin yleensä ensisijaisesti hoitamaan vapaaehtoisuuden pohjalta. Hyvin vaikeissa ja vakavissa tilanteissa etenkin alaikäisen potilaan hoitaminen edellyttää joskus myös tahdosta riippumatonta hoitoa.

Keskiviikkona 22.11. klo 9.30−12 Syömishäiriö kehossa ja mielessä -seminaarissa syömishäiriöiden vapaaehtoisesta hoitomallista sekä pakkohoidosta ovat keskustelemassa Turun yliopiston dosentti, ylilääkäri Max Karukivi sekä Fredrika-klinikan toiminnanjohtaja ja kehityspsykologian dosentti Rasmus Isomaa ja yleislääketieteen erikoislääkäri ja lastenpsykiatri Anna-Lisa Isomaa. Pietarsaarelaisella Fredrika-klinikalla syömishäiriöiden hoidossa on saatu hyviä tuloksia hoitomallista, joka perustuu syömishäiriön kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen ja jossa potilaalla itsellään on aktiivinen rooli paranemisprosessissa ilman pakkoa ja valtataistelua.

Seminaarissa kuullaan myös Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtajaa, psykologi ja psykoterapeutti Pia Charpentieria, joka valottaa syömishäiriön psykologiaa ja merkitystä sairastuneelle. Lisäksi ohjelmassa on Mikaela Leuschelin kokemuspuheenvuoro ahmimishäiriöstä sekä Jasmin Varhalan kokemustanssiesitys. Syömishäiriöliiton alueyhdistys Etelän-SYLI ry. esittelee, mitä yhdistys tarjoaa ammattilaisille.

Mielenterveysmessuilla kuullaan myös monia muita mielenkiintoisia ammattilaisseminaareja, mm. mielenterveyden tukemisesta työelämässä ja tuoreista mielenterveysbarometrin tuloksista sekä psyykenlääkkeiden merkityksestä mielen sairauksien hoidossa.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Max Karukivi, dosentti ja ylilääkäri, Turun yliopisto: 044 707 9382, max.karukivi@utu.fi 

Rasmus Isomaa, toiminnanjohtaja ja kehityspsykologian dosentti, Fredrika-klinikka, 050 502 3116, rasmus.isomaa@jakobstad.fi

Sirkku Immonen, viestintäpäällikkö, Mielenterveyden keskusliitto: 040 124 4700, sirkku.immonen@mtkl.fi

 

Mielenterveysmessujen seminaariohjelma:
http://mtkl.fi/mielenterveysmessut-2/seminaariohjelma/

Yleisöohjelma:
http://mtkl.fi/mielenterveysmessut-2/yleisoluennot/

Tietoiskut:
http://mtkl.fi/mielenterveysmessut-2/tietoiskut/

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter