Mielenterveyskuntoutujat pelaavat salibandyn ja futsalin mestaruuksista 21.-22.5.2016 Tampereella

Mestaruusturnaus_karuselli_1800x505


Jo 15. kertaa pelattavaan Mielenterveyden keskusliiton turnaukseen osallistuu tänä vuonna 400 pelaajaa. Mukana on entistä enemmän nuoria aikuisia miehiä, joille joukkueurheilu on usein motivoivin tapa liikkua ja näin ehkäistä ja lieventää mielenterveysongelmia.

Mielenterveyden keskusliiton järjestämä salibandyn ja futsalin mestaruusturnaus pelataan tulevana viikonloppuna Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen A-hallissa. Vuosittainen turnaus kokoaa Tampereelle viikonloppuna noin 400 osallistujaa eri puolilta Suomea. Joukkueet ovat jäsenyhdistysten sekä mielenterveysalan joukkueita.

Turnauksessa suurin osa pelaajista on miehiä ja nuorten aikuisten miesten määrä on ilahduttavasti kasvanut. Tutkimuksissa on todettu, että nuorten miesten hyvä kunto ja aktiivinen vapaa-ajan liikunta vahvistavat henkisiä voimavaroja ja säännöllinen liikunta voi selvästi vähentää masennusoireita.

Tämän on huomannut myös masennuksesta ja alkoholismista toipunut Veli-Matti Saajala, 30, joka pelaa nyt jo noin kymmenettä kertaa salibandyjoukkueessa turnauksessa.

– Ilman urheilua olisin todennäköisesti juonut itseni hengiltä. Vaikka vuosikausia sekä ryyppäsin että urheilin, joukkueessa pelaaminen pakotti välillä pitämään taukoja juomisessa ja helpotti oloa, hän kertoo.

Turnauksen avaa jääkiekkovalmentaja Raimo Helminen lauantaina 21.5. klo 9.45, ja paikalla on myös Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka. Lauantaina salibandyn harrastesarjassa pelaa 15 joukkuetta ja kilpasarjassa mestaruutta tavoittelee neljä joukkuetta. Sunnuntaina laji vaihtuu salibandysta futsaliin, jossa on mukana viisi joukkuetta.

Turnaus järjestetään yhteistyössä Tampereen Ilveksen salibandy- ja futsaljaostojen kanssa. Tapahtuma on monelle pelaajalle tuttu ja kauden kohokohta, joka antaa motivaatiota harjoitella läpi talven. Vaikka mestaruuksista taistellaankin, on turnauksessa mukana liikunnan ilo, osallistuminen, onnistumiset ja yhdessäolo.

Vain murto-osa mielenterveysongelmista kärsivistä nuorista miehistä hakee apua ongelmiinsa

18–29-vuotiaiden miesten keskuudessa:
– jopa kolmannes on alkoholin ongelmakäyttäjiä 

– lähes joka viides harrastaa liikuntaa harvemmin kuin kerran viikossa
– noin joka kuudes kokee elämänlaatunsa huonoksi
– itsemurhat ovat yli kolme kertaa niin yleisiä kuin vastaavan ikäisten naisten. 

Lue Veli-Matti Saajalan haastattelu ja artikkeli liikunnan positiivisesta merkityksestä nuorten miesten mielenterveysongelmissa: Joukkueurheilu antaa masentuneellekin syyn nousta sängystä

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Liikuntasihteeri Kati Rantonen, Mielenterveyden keskusliitto, kati.rantonen@mtkl.fi, puh. 046 920 6427
Mestaruusturnaus 2016

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter