Mielenterveysjärjestöt: Itsemurhien ehkäisyohjelma käyntiin nopeasti

Itsemurhien ehkäisyohjelmaa ei voi enää lykätä, vaan nyt on pistettävä toimeksi, vaativat Mielenterveyden keskusliitto ja Suomen Mielenterveysseura. Kyseessä on yhteiskunnan yhteinen etu niin inhimillisestä kuin talouden ja turvallisuudenkin näkökulmasta.

”Me mielenterveysjärjestöissä olemme vaatineet itsemurhien ehkäisyohjelmaa jo pitkään, ohjelma on mukana hallitusohjelmassa ja tänään samaa suositti Onnettomuustutkintakeskus”, toteavat toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka Mielenterveyden keskusliitosta ja kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme Suomen Mielenterveysseurasta.

”On selvää, ettei tätä voi enää lykätä. Nyt on pistettävä toimeksi. Kyseessä on meidän kaikkien yhteinen etu”, Olavi Sydänmaanlakka sanoo.

Itsemurhien määrä on puolitettu huippuvuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin yli 1500 itsemurhaa. Uusimman tilaston mukaan itsemurhia tehtiin 789 vuonna 2014.

”Tähän ei pidä tuudittautua. Suomessa tehdään edelleen eniten itsemurhia muihin Pohjoismaihin verrattuna. Niissä itsemurhien ehkäisy on kansanterveystavoite ja niin tulisi olla meilläkin”, sanoo Outi Ruishalme.

Maailman terveysjärjestö WHOn mukaan kansalliset ohjelmat ehkäisevät itsemurhia selvästi ja järjestö suosittaa jäsenmailleen itsemurhien kansallisten ehkäisyohjelmien laatimista.

”Keinot itsemurhien vähentämiseen ovat olemassa. Nyt tarvitaan vain päättäjien tahtoa käynnistää Suomeen uusi ohjelma”, Sydänmaanlakka ja Ruishalme toteavat.

Onnettomuustutkintakeskus suositti tänään, että Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää uuden itsemurhien ehkäisyohjelman ja asettaa itsemurhien määrän vähentämisen kansanterveystavoitteeksi kuten muutkin Pohjoismaat.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 050 363 9920, olavi.sydanmaanlakka@mtkl.fi

kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme, Suomen Mielenterveysseura
040 542 6164, outi.ruishalme@mielenterveysseura.fi

Findikaattori: Itsemurhien kehitys Suomessa 1921 – 2014

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter