Löytöretki suomalaiseen toivoon radiossa 7.7. – 28.7.

Mielenterveyden keskusliitto ja Yle Radio 1 tekevät yhteistyötä Löytöretki suomalaiseen toivoon -sarjassa. Heinäkuussa lähetettävässä neliosaisessa sarjassa käsitellään toivoa musiikin, ympäristön, armollisuuden ja eri kulttuurien näkökulmista. Omasta suhteestaan toivoon kertovat muusikko Jarkko Martikainen, ekopsykologi Kirsi Salonen, kirjailija Taru Hallikainen ja antropologi Inkeri Aula.

 

Toivo on yksi mielenterveystyön ja kuntoutumisen peruslähtökohta sekä merkittävä tekijä kaikissa arjen kohtaamisissa. Toivo syntyy vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Selviytymistarinat, vertaistuki ja omista vahvuuksista ja mahdollisuuksista puhuminen herättävät toivoa.

– Kuntoutumista auttaa myös se, että ihmisellä on mahdollisuuksia käyttää osaamistaan ja kokea olevansa hyödyksi. Sitä kautta löytyy motivaatio kuntoutumiseen. Osallisuus lisää toivoa, sanoo työ- ja koulutusvalmentaja Jyrki Rinta-Jouppi.

Satu Kivelän toimittaman sarjan vieraat vievät kuuntelijat paikkoihin, jotka tuovat heille toivoa. Muusikko Jarkko Martikaisen kanssa puhutaan toivosta Kansallisteatterin Lavaklubilla. Martikainen on käsitellyt toivoa yhden levyn verran. Hän julkaisi Toivo-albumin vuonna 2009, joka on osa levytrilogiaa Rakkaus, Toivo ja Usko.

– Olen ajoittainen melankolikko, mutta iloitsen elämästä kuitenkin voimakkaasti ja elossa olemisesta. Ajoittainen melankolia antaa arvoa hyville päiville ihan toisissa määrin kuin jos tieni olisi ollut tasaisempi, Jarkko Martikainen kertoo.

Ekopsykologi Kirsi Salonen haluaa puhua toivosta Lempäälän metsässä. Hän on nähnyt työssään kuinka ihmisen palautuminen voi lähteä liikkeelle hyvin pienestä asiasta.

– Ympäristö voi avata palautumisen, voi nähdä toivoa, vaikka valosta, joka heijastuu puiden välistä, Kirsi Salonen toteaa.

Kirjailija Taru Hallikainen on kirjoittanut Armon kintereillä -kirjan ja ajattelee, että toivo asuu armollisuudessa itseämme ja muita kohtaan. Muutamia vuosia sitten Taru Hallikainen haki toivoa Hietaniemen hautausmaalta.

– Ainoastaan siellä koin todella eläväni, hän kertoo.

Antropologi Inkeri Aula saa toivoa Livonsaaren yhteisökylästä, jossa hän perheineen asuu. Aula on tutkinut millaisia merkityksiä toivo saa eri kulttuureissa.

– Politiikassa hyödynnetään toivon retoriikkaa, koska se myy, sanoo antropologi Inkeri Aula.

Lähetykset Yle Radio 1:ssä perjantaisin 7.7.–28.7.2017 klo 15.05. Kaikki jaksot tulevat pysyvästi kuunneltaviksi myös Yle Areenaan http://areena.yle.fi/1-4138991 .

Lähetyspäivät ja haastateltavat:  

Pe 7.7. Muusikko Jarkko Martikainen
Pe 14.7. Ekopsykologi Kirsi Salonen
Pe 21.7. Kirjailija Taru Hallikainen
Pe 28.7. Antropologi Inkeri Aula

Löytöretki-suomalaiseen-toivoon-karusellikuva

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter