Lakimies Kupittaan tuomioista: Kolme korjausta potilaan oikeusturvaan

Mielenterveyslaissa on todella uudistettavaa, sillä psykiatristen potilaiden oikeusturva on olematon. Näin arvioi Mielenterveyden keskusliiton lakimies Merja Karinen tutustuttuaan Kupittaan psykiatrisen sairaalan hoitajien tuomioihin törkeistä pahoinpitelyistä. Hän nostaa esiin kolme tärkeintä korjattavaa kohtaa.

Merja Karinen arvioi tilannetta Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomioiden pohjalta ensimmäiseksi Iltalehdelle eilen illalla.

”Suljettu laitos mahdollistaa mielivallan ja tämä oikein vahvistaa sen. Hurjaa luettavaa”, hän toteaa.

Psykiatristen potilaiden oikeusturvan kolme tärkeintä korjattavaa kohtaa ovat nämä: valitusten käsittelyä on nopeutettava, potilasasiamiesten roolia itsenäistettävä ja valvontaa parannettava.

”Mielenterveyslakiin on kirjattava, että valitukset tahdonvastaisesta hoidosta on käsiteltävä hallinto-oikeuksissa viikossa. Nyt menee parikin kuukautta”, Karinen sanoo. ”Vangitseminenkin pitää käsitellä muutamassa päivässä.”

Potilaan etujen ja oikeusturvan valvominen kuuluu terveydenhuoltojärjestelmässä potilasasiamiehille, mutta he eivät ole riippumattomia, vaan osa hoitavaa organisaatiota.

”Se on iso ongelma. Tässäkin tapauksessa vanhuspsykiatriset potilaat ovat jääneet aivan yksin”, Karinen sanoo.

Siksi potilasasiamiesten roolia on vahvistettava. Näin he voivat aidosti valvoa potilaan etuja ja oikeusturvaa hoitoprosessin aikana.

”Viranomaisvalvonnan olisi syytä olla tehokkaampaa. Jälkikäteiskontrollin lisäksi tarvitaan yllätystarkastuksia, joista ei ilmoiteta etukäteen”, sanoo Mielenterveyden keskusliiton lakimies.

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter