Kuopio 9.11.2017: Päihde- ja mielenterveyskuntoutujat mukaan sote-keskusteluun

Mielenterveyden keskusliitto ja Sininauhaliitto haluavat tuoda sote-keskusteluun mukaan tähän asti syrjässä olleet näkökulmat: palveluja tarvitsevat päihde- ja mielenterveyskuntoutujat, järjestöjen matalan kynnyksen auttamistyön sekä sosiaalipalvelut. 

− Kun sote-uudistusta on viety eteenpäin, ovat sosiaalipalvelut olleet syrjässä keskustelusta. Järjestämislaki velvoittaa maakunnat tekemään yhteistyötä järjestöjen kanssa, mutta käytäntö on edelleen auki. Järjestöjen asemaan liittyy paljon epätietoisuutta, sanoo Teemu Tiensuu, Sininauhaliiton toiminnanjohtaja.

Valtakunnallisen SOTE-uudistus – entä järjestöjen ääni? -kiertueen on tarkoitus saada vuoropuheluun niin maakunnan eri toimijat, järjestöt kuin palveluntarvitsijat.

− Kuntoutuja putoaa usein hoidon ja arjen väliseen kuiluun. Ajoissa aloitettu ja tehokas hoito on erittäin tärkeää, mutta kuntoutuminen tapahtuu pääosin arjessa, hoitopaikkojen ja ‑käyntien ulkopuolisessa elämässä. Monelle kuntoutujalle kolmannen sektorin tarjoama tuki on arkielämässä kaikkein tärkein. Paikallisista yhdistyksistä löytyy usein sananmukaisesti se vierellä kävelijä kuntoutujan tueksi, painottaa Tarmo Raatikainen, Mielenterveyden keskusliiton hallituksen puheenjohtaja.

Kokemusasiantuntijoiden ääni ei sote-keskusteluissa ole vielä tarpeeksi kuulunut, sanoo vastaava ohjaaja Maija Tapanainen Kuopion Mielenterveyden Tuki Ry:stä.

− Kuntoutujat ovat huolissaan siitä, että sote-uudistus heikentää pienituloisten asemaa entisestään ja että palveluista täytyy taistella vieläkin ankarammin. Jos palvelujärjestelmä pirstaloituu entisestään, vaarana on yhä suuremman ihmisjoukon eristäytyminen ja eristäminen.

Kuopion sote-alueella toimii kaikkiaan 17 alueellista mielenterveysyhdistystä ja runsaat kymmenen päihdeyhdistystä. Kuopiosta järjestöjen yhteinen sote-kiertue jatkuu vielä Jyväskylään (28.11.2017) ja Tampereelle (29.11.2017).

Maksuton SOTE-uudistus – entä järjestöjen ääni? -kiertue Kuopiossa 9.11.2017 klo 9-16 (Kuopion Musiikkikeskus, Auditorio, Kuopionlahdenkatu 23)

Katso päivän ohjelma
Ilmoittaudu 6.11. mennessä.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Tarmo Raatikainen, puheenjohtaja, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 041 548 3605
Teemu Tiensuu, toiminnanjohtaja, Sininauhaliitto, puh. 040 5520 495
Maija Tapanainen, vastaava ohjaaja, Kuopion Mielenterveyden Tuki ry, puh 0400 889 827

 

Mielenterveys- ja päihdeongelmien yleisyys

Samanaikaiset mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat erittäin yleisiä, ja yhdistelmä tunnetaan kaikkialla terveydenhuollossa. Jopa 30 %:lla masennuspotilaista on päihdeongelma ja päihdeongelmaisista 30–60 %:lla on masennusta. Päihdeongelmat kytkeytyvät myös moniin muihin mielen sairauksiin kuten skitsofreniaan sekä ahdistuneisuus- ja syömishäiriöihin.

Mielenterveys- ja päihdeongelmien tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida, mutta pelkästään mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 110 000 henkilöä. Noin puoli miljoonaa suomalaista ylittää alkoholin suurkulutuksen rajat ja kaikkein vaikeimpia alkoholiongelmia on n. 10 %:lla väestöstä.

 

Sote kuva pieni_facebook

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter