Mielenterveysneuvonnassa vastataan koko kesän ajan

Mielenterveysneuvonnan valtakunnallinen neuvontapuhelin vastaa numerossa 0203 91920 koko kesän ajan. Maksuton vertaistukipuhelin numerossa 0800 177599 on suljettu vain kaksi viikkoa heinäkuussa.

 

Kesän kynnyksellä kesälomat katkaisevat normaalin arjen. Järjestöiden ja seurakuntien kerhot sekä ryhmät pitävät taukoa. Mielenterveys- ja ym. palvelut supistavat toimintaansa. Lomien ja kesätaukojen aikana arkipäivän vakituiset ja turvalliset ihmis-, -ystävyys ja hoitosuhteet voivat katketa ja yksinäisyys hiipua elämään. Juuri nyt, kun olisi aikaa ja kesä on parhaimmillaan, ei ehkä löydy ystäviä tai läheisiä kenen kanssa voisi jakaa nämä hetket.

Kesä on erityisen arka ajankohta myös läheisille, jotka joutuvat seuraamaan läheisensä elämää ja mahdollista avuttomuuden kokemista vierestä.

Neuvontapalvelut tarjoavat keskusteluapua

Neuvonta- ja vertaistukipuhelin sekä chat tarjoaa keskusteluapua mielenterveyden ammattilaisen tai kokemusasiantuntijan kanssa koko kesän ajan. Neuvontapalvelut tarjoaa myös tietoa, tukea, ohjausta ja koulutusta muun muassa mielenterveysongelmista kärsiville ja kuntoutuville, omaisille ja läheisille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä alan opiskelijoille. 

Kuntoutusneuvoja Milla Ristolainen kertoo kesäajan neuvontapuhelimen soittajista:

  • Kesällä avuntarve korostuu. Puhelimessa tapahtuva kohtaaminen saattaa korvata omien ammattilaisten kanssa sovittuja tapaamisia, jos niihin on tullut taukoa.
  • Puhelimien rooli on kesällä erityisesti soittajan omaa arkea tukeva ja hänelle vastavuoroisuutta tarjoava. Keskustelut kuntoutusneuvojan tai kokemusasiantuntijan kanssa karkottavat mahdollista yksinäisyyttä ja ahdistusta sekä rauhoittavat ajatuksia.
  • Neuvontapuheluista suurin osa, yli 70% tulee kuntoutujilta, loput läheisiltä ja pieni osa ammattilaisilta, kun asiakkaan tilanne on ehkä keskimääräistä kimurantimpi.

Neuvontapalvelut avoinna:

Neuvontapuhelin 0203 919 20 on avoinna maanantaista perjantaihin, paitsi keskiviikkoisin, jolloin kuntoutusneuvojat vastaavat chatissä.

Soittaminen maksaa sekä kiinteästä verkosta että matkapuhelimesta soitettuna 8,35 snt/puhelu ja 16,69 snt/min. Ulkomailta soitettaessa tavallinen ulkomaanpuheluhinta.

Maksuton vertaistukipuhelin 0800 177 599 on suljettu vain kaksi viikkoa (kuten myös keskiviikon vertaischat), 9.7.-22.7. heinäkuuta.

Mielenterveysneuvonnan keskiviikon chat www.mtkl.fi on auki koko kesän klo 10-16.

Kesän jälkeen neuvontapalveluiden aukioloajat muuttuvat. Neuvonta- ja vertaistukipuhelin on avoinna arkisin klo 10-15 ja chat kolme kertaa viikossa tiistaista torstaihin klo 12-15. Uudet aukioloajat tulevat voimaan 6.8. lähtien.

 

Lisätiedot

Kimmo Hane, kuntoutuspäällikkö, kimmo.hane@mtkl.fi tai puh. 050 599 6519

MTKL kesätervehdys 2018

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter