KÄÄNTÖPUOLIA – Henrietta

Olen ollut viime aikoina julkisuudessa. Esiinnyn videossa, joka kuului Mielenterveyspoolin vaalipaneelin ohjelmaan ja on nyt YouTubessa. Minun haastattelusta oli etusivun juttu Hufvudtadsbladetissa. Olen myös lupautunut puhumaan Aikuispsykiatria 15 – päivillä.

Onhan se itsetuntoa hivelevää, että juuri minun tarinani kiinnostaa. Puhun ja esiinnyn mielelläni, joten oikeastaan tämä on ollut aika hauskaa.

Mutta on siinä kääntöpuolensakin. Nämä eivät ole helppoja asioita, mistä puhun. Puhun sairastamisesta, itsemurhayrityksestä, työn menettämisestä – ylipäätään elämäni vaikeimmista vuosista. Kyllä tämä toipuminen on sillä tavalla tuoretta, että kun tökitään, niin kyllä tuntuu. Terapeuttini näytti kuitenkin vihreää valoa jatkoesiintymisille. Tämäkin toimii osana toipumista.

Puhuminen on vielä aika helppoa mutta siinä vaiheessa, kun näin oman videoni, tuntui pahalta. Olenko minä joutunut kokemaan tuon kaiken? Työn menettäminen tuntui kaikkein pahimmalta ja sehän minulla on edessä kun työkokeiluni syksyllä päättyy. Mikäli MTKL:ssä ei löydy töitä, toivon hartaasti, että joku muu työllistäisi minut.

Kääntöpuolensa on tässäkin. Haikeus työn menettämisestä kertoo, että juuri nyt on elämässä jotain niin arvokasta, että sen menettäminen sattuu. Minulla on työ, jossa viihdyn ja saan toteuttaa itseäni ja työyhteisö, johon jo tunnen kuuluvani. Nyt juuri tarvitaan oppimiani Mindfulness-taitoja: elämän kokemista juuri tässä ja nyt. Olenhan juuri nyt hyvin onnekas ja nautin elämästäni.

Elämäänhän kuuluu onnea ja epäonnea, iloa ja surua. Silloin kun niitä on sopivasti, voidaan kai puhua tavallisesta elämästä. Jos joku muutama vuosi sitten olisi väittänyt, että vielä saan elää tavallista arkea, en olisi uskonut. Nyt koen, että elämäni on hyvin tavallista. Iloitsen siitä!

PS. Mielenterveyden keskusliitto peräänkuuluttaa päättäjiä sitoutumaan Psyykkisen hyvinvoinnin ohjelmaan. Samassa yhteydessä osallistuin haastatteluun, joka näkyy alla olevasta linkistä.

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter