Jyväskylän Turvanen lopettaa toimintansa tällä viikolla

Mielenterveyden keskusliiton Turvanen-toiminta loppuu Jyväskylässä perjantaina. Jyväskylän kaupungille ostopalveluna tuotetun Turvasen asiakkaista ottaa jatkossa vastuun Hannikaisenkadun sosiaaliasema. Toiminnan loppumisen syynä on ostopalvelusopimuksen päättyminen.

Turvanen aloitti 17 vuotta sitten hankkeena ja vakiintui palveluksi, joka pohjautui matalan kynnyksen ohjaukseen, väliaikaisen asuinpaikan tarjoaviin turva-asuntoihin sekä sosiaali- ja terveysammattilaisten muodostamaan kuntoutusohjaajien työpariin.

Turvasen tavoitteena on ollut ehkäistä haasteellisessa elämäntilanteessa olevien aikuisten mielenterveyden järkkymistä ja asumisen kriisejä. Perusajatus on ollut, että tilanteen selvittely aloitetaan heti, kun asiakas ottaa yhteyttä. Esimerkiksi viime vuonna asiakkaita oli 115. Heistä noin kolmannes oli alle 30-vuotiaita ja 70 % naisia.

Turva-asunnot puolestaan ovat toimineet väliaikaisena kotina mielenterveyskuntoutujille erilaisissa elämän ja asumisen kriiseissä. Viime vuonna asukkaita oli 12, ja heistä viisi alle 30-vuotiaita.

”Asiakkaiden näkökulmasta Turvasessa on ollut tärkeää mahdollisuus saada kuntoutusohjaaja mukaan tueksi asiointikäynneille tai tarvittaessa käymään kotiinkin. Kynnyksettömyys ja kiireettömyys ovat mahdollistaneet monimutkaistenkin ongelmavyyhtien onnistuneen selvittelyn”, sanoo kuntoutuspäällikkö Kimmo Hane Mielenterveyden keskusliitosta.

Jyväskylän kaupunki irtisanoi neuvottelujen jälkeen ostopalvelusopimuksen päättymään 1.7. Käytännössä Turvasen toiminta loppuu jo 7.4. kuntoutusohjaajien Liisa Tikkasen ja Päivi Välisaaren lomien vuoksi.

Nykyiset asukkaat jatkavat turva-asunnoissa tehtyjen suunnitelmien mukaisesti, ja heitä tukevat jatkossa Hannikaisenkadun sosiaaliaseman työntekijät. Myös kotona asuvat Turvasen asiakkaat voivat ottaa yhteyttä Hannikaisenkadun sosiaaliasemalle, joko omaan sosiaalityöntekijäänsä tai opastuksen sosiaaliohjaajaan numerossa 014 266 1972. Myös sosiaaliasemalta voidaan olla yhteydessä suoraan asiakkaisiin.

”Meihin kannattaa ottaa yhteyttä rohkeasti. Selvitämme yhdessä asiakkaan kanssa hänen tilannettaan sekä tuen ja avun tarvetta ohjaten joko omien tai muiden palveluiden piiriin”, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Laura Vänttinen.

Äkillisissä kriisitilanteissa voi ottaa yhteyttä Kriisikeskus Mobileen, puh. 014 266 7150

Lisätietoja:
kuntoutuspäällikkö Kimmo Hane, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 050 599 6519
palvelupäällikkö Ritva Anttonen, Jyväskylän kaupunki, puh. 014 266 3347
johtava sosiaalityöntekijä Laura Vänttinen, Jyväskylän kaupunki, puh. 014 266 3403

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter