« Takaisin

Toivola-podcast

Uusin jakso: Riikka Koivisto

Toivola-podcastin seitsemännessä jaksossa Jani Toivolan vieraana on saattohoitokoti Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto.

”Tämän viikon jaksossa puhutaan elämästä ja kuolemasta. Mitä ajattelee elämästä ihminen, joka viettää päivittäin aikaa elämän rajallisuuden äärellä? Ja miksi kuolemasta ja elämän päättymisestä edelleen puhutaan niin vähän? Mistä ihminen on kuolinvuoteellaan kiitollinen? Onko jotain mikä kaduttaa? Miten kohdata ihminen, joka on menettänyt läheisensä? Olemmeko me kaikki tasa-arvoisia kuoleman edessä?

Vieraana on hurmaava ja viisas saattohoitokoti Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto. En tuntenut Riikkaa entuudestaan. Vaikutuin hänen aikaisemmin syksyllä antamastaan haastattelusta Helsingin Sanomille ja ehdotin sen pohjalta yhteistä keskustelua. Kasvokkain kohtaaminen oli vähintäänkin yhtä vaikuttavaa.

Riikka kirjoittaa haastavan työnsä ohella säännöllisesti omaa blogia, ja hän on kehittämässä suomalaista saattohoitoa sosiaali- ja terveysministeriön palliatiivisen hoidon kehittämistyöryhmän jäsenenä ja Suomen palliatiivisen hoidon yhdistyksen puheenjohtajana.

Huomasin jaksoon valmistautuessani ja kuolemasta lukiessani, että aihe herätti minussa myös paljon toivoa. Tunteen siitä, että jos ajatuksen kuolemasta antaa olla läsnä, osana elämää, niin siinä voikin olla jotain vapauttavaa. Jotain, joka kirkastaa myös elämää. Riikan ajatuksista jäi vahvasti mieleen myös hänen kutsumuksensa työskennellä saattohoidon parissa. Elämän ja kuoleman rajalla hän kokee olevansa enemmän hereillä. Tervetuloa mukaan keskusteluun.”

 

6. jakso: Miina Savolainen

Toivola-podcastin kuudennessa jaksossa Jani Toivolan vieraana on valokuvaaja Miina Savolainen.
”Miina Savolainen on valokuvaaja, taide-ja sosiaalikasvattaja sekä voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä. Miinan ehkä tunnetuin työ –josta kaikki myös alkoi – on Maailman ihanin tyttö -valokuva projekti. Se on tarina kymmenestä nuoresta lastenkotitaustaisesta tytöstä, joita Miina kuvasi yli 10 vuoden ajan. Tytöt saivat ehkä ensimmäistä kertaa elämässään itse määrittää, miten haluavat tulla nähdyksi: määrittää itse omat rajansa ja sanoittaa ääneen omia unelmiaan. Maailman ihanin tyttö -valokuvaprojektista koottu näyttely on kiertänyt ympäri maailmaa ja siitä tehty kirja on Suomen kaikkien aikojen myydyin valokuvakirja. Tyttöjen kanssa työskentelystä syntyi myös voimauttavan valokuvan menetelmä, joka on levinnyt ympäri maata.
Miinan missiona on muuttaa meidän käsitystä kohtaamisesta ja tarjota jokaiselle mahdollisuus tulla nähdyksi. Puhuimme Miinan kanssa katseen ja omien rajojen merkityksestä ja siitä, miten jokainen meistä tarvitsee ja ansaitsee rakkautta.
Miinan kanssa keskustelu herätti mut myös tutkailemaan omia valokuva-albumeja. Miten mua on kuvattu lapsena tai miksi jostain ikävaiheesta oli lähes mahdoton löytää kuvia? Valokuvat on mieletön väline tarkastella ja käsitellä paitsi omaa elämää, myös parisuhdetta, ystävyyttä tai perhettä.

5. jakso: Jani Leinonen

 

Toivola-podcastin viidennessä jaksossa Jani Toivolan vieraana on taiteilija Jani Leinonen.

”Jani Leinonen on taiteilija, josta piti tulla myös kilpauimari. Uimaria hänestä ei lopulta tullut, mutta uinti opetti, että jokainen meistä voi jättää positiivisen jäljen toiseen ihmiseen. Ja jos jokainen meistä toimisi näin, tuo positiivinen jälki voisi kantaa pitkälle elämässä. Jani Leinonen tunnetaan yhteiskunnallisena ja kantaa ottavana taiteilijana. Samalla hänen töissään on paljon leikkisyyttä, huumoria ja isoja oivalluksia. Joka kerta,kun näen Janin töitä jossakin,oivallan jotakin uutta itsestäni tai ympäristöstä, jossa elän. Jani palauttaa usein pallon katsojalle. Hänen taiteessaan on myös paljon toivoa, joka lähtee siitä, kun joku puhuu ääneen, mitä ympärillä tapahtuu ja mitä ihmiset kokevat.

Jani Leinosen tunnetuimpia töitä ovat mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa nähty Tottelemattomuuskoulu sekä Ronald McDonald -hahmo. Oman taiteensa ohella Jani Leinonen myös kuratoi näyttelyitä. Sillä saralla viimeisin taidonnäyte on Vantaan taidemuseon Suomi 101 -näyttely, joka pyrkii kertomaan toisenlaisen tarinan moniäänisestä ja omaa historiaansa rehellisesti katsovasta Suomesta.

Jani tiesi jo hyvin nuorena, että hänestä tulisi taitelija. Mitä hän on oppinut elämästä, itsestään ja yhteiskunnasta taiteen tekemisen kautta? Tervetuloa mukaan keskusteluun.”

4. jakso: Maaret Kallio

Toivola-podcastin neljännessä jaksossa Jani Toivolan vieraana on psykoterapeutti ja kirjailija Maaret Kallio.

”Tapasin Maaretin ensimmäistä kertaa jo 24 vuotta sitten. Olimme 16-vuotiaita ja meillä oli yhteisiä ystäviä, joiden kautta pyörimme hetken samoissa porukoissa. Seuraavan kerran kohtasimme vasta 20 vuotta myöhemmin, kun olimme molemmat puhumassa samassa tilaisuudessa. Olin saman tien täysin otettu paitsi Maaretin vahvasta osaamisesta, myös siitä karismaattisesta ja valovoimaisesta tavasta, jolla hän otti yleisönsä. Maaret onkin kysytty luennoitsija ja hänen kirjoittamiaan kirjoja on myyty kymmeniä tuhansia kappaleita.

Maaret Kallio on ihminen, jolla on oma vahva ja tunnistettava ääni sekä taito ja viisaus käyttää sitä. Hän on löytänyt puhuttelevan tavan sanoittaa inhimillisiä kokemuksia ihmisenä olemisesta. Uskaltaisin väittää, että Maaret on saanut meidät suomalaiset puhumaan uudella tavalla. Puhumaan jopa asioista, joista on ennen vaiettu. Miltä Maaretista tuntuu ajatus siitä, että hän on osaltaan omalla työllään muuttamassa ihmiskunnan historiaa ja meidän tapaa katsoa itseämme ja toinen toisiamme?

Miten Maaretista tuli Maaret? Entä miten hän auttajana vaalii omaa hyvinvointiaan? Puhumme myös katseen ja kohdatuksi tulemisen merkityksestä. Omaan mieleeni meidän keskustelusta jäi erityisesti soimaan Maaretin viisas ja yksinkertainen vaatimus siitä, että ei riitä että ei tee pahaa. Pitää olla myös rakentamassa ja vaalimassa hyvää.”

3. jakso: Selma Vilhunen

”Tämän viikon vieraana Toivola-podcastissa on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Selma Vilhunen. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Oscar-ehdokkaana ollut Pitääkö mun kaikki hoitaa sekä Tyttö nimeltä Varpu. Selman Vilhusen uusin elokuva Hölmö nuori sydän tarkastelee tämän päivän yhteiskuntaa nuorten, vanhemmuuden ja erilaisten identiteettien kautta.

Kävin ennen haastattelua katsomassa Selman elokuvan. Elokuva itsessään oli pysäyttävä tarina nuorista aikuisten luoman maailman armoilla, mutta vähintään yhtä vaikuttavaa oli katsoa elokuva täydessä salissa, jonka katsojista lähes kaikki olivat teini-ikäisiä. Vieressäni istui kolme nuorta poikaa ja mietin koko elokuvan ajan sitä, miten he olivat päättäneet tulla katsomaan juuri Selman tarinan. Kokemus oli tärkeä muistutus tarinan voimasta.

Puhumme Selman kanssa taiteen ja elokuvan tekemisestä. Miten hänestä tuli elokuvaohjaaja ja voiko taiteella muuttaa maailmaa? Kuuluuko taide kaikille vai pitääkö olla rikas tai taidesuvun kasvatti? Miltä tuntuu rakentaa jotakin useita vuosia ja sitten päästää se muiden arvioitavaksi? Puhumme myös kutsumuksesta, omasta äänestä ja kokeilemisen ja epäonnistumisen tärkeydestä. Pakko oli myös kysyä, miltä tuntuu olla Oscar-ehdokkaana?”

 

2. jakso: Ulrika Björkstam

 

 

”Toivola-podcastin toisessa jaksossa Jani Toivolan vieraana on ratkaisukeskeinen valmentaja, puhuja ja kirjailija Ulrika Björkstam. 10 vuotta sitten hän joutui vakavaan onnettomuuteen, kun suihkukone putosi parinkymmenen metrin päähän hänestä keskellä Mexico Cityn kaupunkia.

Hetki muutti koko Ulrikan elämän. Kirjaimellisesti myös tapa, miten muut katsoivat häntä, muuttui yhdessä yössä. Ulrika vietti yhtäjaksoisesti sairaalassa 16 viikkoa ja on käynyt onnettomuuden jälkeen läpi yli 20 leikkausta. Vakavasta onnettomuudesta huolimatta Ulrikan tarina on kaikkea muuta kuin tarina tragediasta. Se on tarina yhteisön ja ystävyyden parantavasta voimasta ja yksilön kyvystä löytää kriisin keskellä uusi suunta ja kutsumus. Onnettomuuden kautta hän löysi uuden tavan katsoa maailmaa ja itseään – sekä uusi ammatti.

Ulrika on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Nouse nyt. Puhumme Ulrikan kanssa katseen voimasta, ystävyydestä, luopumisesta ja uuden löytämisestä. Ulrikan missiona on kannustaa ihmisiä osallistumaan rohkeammin toistensa elämään. Hän haluaisi myös uudelleen määritellä sisun merkityksen.”

 

1. jakso: Aram Aflatuni − Mitä sinä haluat elämälläsi tehdä?

 

Toivola-podcastin ensimmäisessä jaksossa vieraanani on Gutsy Go:n vastaava tuottaja Aram Aflatuni. Hän on tehnyt pitkän ja ansioituneen uran television parissa, ensin kameran edessä ja myöhemmin kameran takana. Hän on toiminut tuottajana, televisio-ohjelmien kehittäjänä sekä menestyksekkään tuotantoyhtiön toimitusjohtajana.

Aram tuli kuitenkin urallaan kohtaan, jossa television tekeminen ja omat arvot eivät enää täysin kohdanneet. Ristiriidan näkemiseen tarvittiin luottoystävä, joka pakotti katsomaan peiliin. Kuka sinä olet? Mitä haluat elämälläsi tehdä?

Lopulta syntyi Gutsy Go, nuorten rauhantekijöiden verkosto ja media. Gutsy Go:n kautta nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa oman yhteisönsä tarinaan. Työtä tehdään erityisesti huonomaineisten alueiden parissa. Projektissa nuoret kehittävät ratkaisuja oman alueensa haasteisiin ja edistävät ihmisten välistä kohtaamista. Nuorilla on mahdollisuus löytää oma äänensä ja saada arvokkaita kokemuksia kuulluksi tulemisesta ja omista mahdollisuuksista vaikuttaa. Oman äänen löytäminen on korvaamaton osa mielen hyvinvointia.

Kuka on Aram Aflatuni? Millaista rohkeutta vaatii oman kutsumuksen löytäminen? Mitä nuorten kanssa tekeminen on opettanut Aramille maailmasta ja hänestä itsestään? Miten varmistetaan, että jokainen nuori saisi kokea tulevansa nähdyksi?”

 

IMG_1940

 

Toivola-podcast on tuotettu yhteistyössä Jani Toivolan, Mielenterveyden keskusliiton ja Kukunorin kanssa. Jani Toivola on Mielenterveyden keskusliiton Hyvän mielen lähettiläs 2018. Viikoittain ilmestyvässä podcastissa on yhteensä yhdeksän jaksoa, ja jokaisessa on vieraana eri henkilö keskustelemassa Jani Toivolan kanssa kehosta, mielestä ja yhteiskunnasta.

 

Lisätietoja:

 

Mirja Aarnio, viestinnän suunnittelija, mirja.aarnio(a)mtkl.fi, p. 050 493 4433

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter