Hyppää sisältöön

Toivola-podcast

Toivola-podcast on Mielenterveyden keskusliiton Hyvän mielen lähettilään 2018 Jani Toivolan sekä kulttuurin ja mielenterveyden liitto Kukunorin kanssa yhdessä tuotettu podcast-sarja. Yhdeksässä jaksossa on jokaisessa vieraana eri henkilö keskustelemassa Jani Toivolan kanssa kehosta, mielestä ja yhteiskunnasta.

Podcast-sarajassa vieraina ovat Aram AflatuniMaaret KallioUlrika BjörkstamJani LeinonenNina HonkanenSelma VilhunenRiikka KoivistoMiina Savolainen sekä vuoden 2019 Hyvän mielen lähettiläs, toimittaja Jenny Lehtinen.

Mistä podcastin sisällön idea sai alkunsa ja mikä merkitys sillä on?

Jani Toivola:
”Kuuntelen itse paljon podcasteja. Ne sopivat hyvin omaan kiireiseen arkeeni, jossa olen paljon liikkeellä. Kuuntelen podcasteja ennen kaikkea hoitaakseni omaa mieltäni. Muiden ihmisten tarinoista ja ajattelusta saa voimaa ja vertaisuutta. Oma maailma avartuu ja saa uutta tietoa ja inspiraatioita. Muiden ihmisten kokemuksista saa usein myös paljon lohtua. Puhe riisuu häpeästä ja luo toivoa ja tilaa toipumiselle ja hyvää tekeville valinnoille. Halusin itse luoda jotain vastaavaa. Ajatus lähti roolistani tämän vuoden Hyvän mielen lähettiläänä. Mieli on niin valtavan kokonaisvaltainen asia ja yhdistää meitä kaikkia. Se on sekä herkkyyttä toinen toistemme edessä että arjen valintoja ja yhteiskunnallisia päätöksiä, rakenteita ja palveluita. Toiveenani on näillä keskusteluilla luoda tila, johon jokainen mahtuu juuri sellaisena kuin on.”

Miten valitsit kutsumasi vieraat?

”Kausi tuo studioon yhdeksän mielenkiintoista ja rohkeaa vierasta. Halusin mukaan ihmisiä, joiden elämäntarinat ja teot ovat koskettaneet, inspiroineet ja rohkaisseet minua ja joiden uskon avaavaan uusia ovia ajatteluun myös muille.”

Onko jotain, mikä yllätti keskusteluissa ja äänityksissä? Löytyikö keskusteluista jokin yhteinen tekijä?

”Kaikkia tarinoita yhdisti kohdatuksi tulemisen merkitys – meidän jokaisen kyky kohdata itsemme ja toinen toisemme – ja miten olennaista se on hyvän elämän kannalta ja erityisesti kriisin kohdatessa. Toinen yhdistävä asia oli muistutus siitä, että mikään hyvä maailmassa ei synny tyhjästä, vaan sen takana on aina tekoja: valinta olla rakentamassa yhteistä hyvää ja kyky välittää kanssaihmisistä.”

9. jakso: Jenny Lehtinen

Jenny Lehtinen on toimittaja ja mediapersoona. Viime vuodet hän on tehnyt omaa nimeään kantavaa tv-ohjelma Jenny+ . Omasta mielestäni ohjelma on yksi rohkeimmista ja tärkeimmistä mitä suomalaisesta televisiosta tällä hetkellä löytyy. Ohjelma etsii täysin uudella otteella avaimia hyvään elämään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Jenny kysyy, mikä on normaalia ja tarvitseeko sitä määrittää?  Miten pääsisimme siihen, että kaikki saisivat rakastaa itseään juuri sellaisena kuin ovat?

Näkyvin osa Jenny Lehtisen uraa alkoi Vaakakapinasta, joka nopeasti keräsi kymmenien tuhansien seuraajien joukon sosiaalisessa mediassa. Syntyi pysyvä yhteisö, joka käy aktiivista keskustelua kehopositiivisuudesta, mielenterveydestä ja jokaisen oikeudesta omaan identiteettiin.

Puhumme Jennyn kanssa suhteesta omaan kehoon sekä askelista kohti parempaa mielenterveyttä ja itsensä hyväksymistä. Keskustelun myötä myös valta vaihtuu: Jenny on Mielenterveyden keskusliiton vuoden 2019 Hyvän mielen lähettiläs. Mulla oli kunnia kantaa samaa titteliä vuonna 2018.

8. jakso: Riikka Koivisto

8. jaksossa Jani Toivolan vieraana on saattohoitokoti Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto.

”Tämän viikon jaksossa puhutaan elämästä ja kuolemasta. Mitä ajattelee elämästä ihminen, joka viettää päivittäin aikaa elämän rajallisuuden äärellä? Ja miksi kuolemasta ja elämän päättymisestä edelleen puhutaan niin vähän? Mistä ihminen on kuolinvuoteellaan kiitollinen? Onko jotain mikä kaduttaa? Miten kohdata ihminen, joka on menettänyt läheisensä? Olemmeko me kaikki tasa-arvoisia kuoleman edessä?

Vieraana on hurmaava ja viisas saattohoitokoti Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto. En tuntenut Riikkaa entuudestaan. Vaikutuin hänen aikaisemmin syksyllä antamastaan haastattelusta Helsingin Sanomille ja ehdotin sen pohjalta yhteistä keskustelua. Kasvokkain kohtaaminen oli vähintäänkin yhtä vaikuttavaa.

Riikka kirjoittaa haastavan työnsä ohella säännöllisesti omaa blogia, ja hän on kehittämässä suomalaista saattohoitoa sosiaali- ja terveysministeriön palliatiivisen hoidon kehittämistyöryhmän jäsenenä ja Suomen palliatiivisen hoidon yhdistyksen puheenjohtajana.

Huomasin jaksoon valmistautuessani ja kuolemasta lukiessani, että aihe herätti minussa myös paljon toivoa. Tunteen siitä, että jos ajatuksen kuolemasta antaa olla läsnä, osana elämää, niin siinä voikin olla jotain vapauttavaa. Jotain, joka kirkastaa myös elämää. Riikan ajatuksista jäi vahvasti mieleen myös hänen kutsumuksensa työskennellä saattohoidon parissa. Elämän ja kuoleman rajalla hän kokee olevansa enemmän hereillä. Tervetuloa mukaan keskusteluun.”

7. jakso: Nina Honkanen

”Tämän viikon vieraana on nuoruuden tv-idolini Nina Honkanen. Nina juonsi legendaarista Lista-ohjelmaa ja olisin antanut mitä vaan, että olisin päässyt juontajaksi Ninan rinnalle. Nina Honkanen on pitkän linjan toimittaja, kirjailija, käsikirjoittaja ja seksuaalikasvattaja. Hän on vetänyt Radio Suomessa suosittua Onnelliseksi-ohjelmaa, joka käsitteli ihmisen seksuaalisuutta läpi elämänkaaren vauvasta vanhuuteen. Viime vuonna häneltä ilmestyi myös samanniminen kirja. Kirjan lukeminen oli äärimmäisen koskettava, informatiivinen ja silmiä avaava lukukokemus.

Puhuimme tietenkin seksuaalisuudesta, sen toteutumisesta ja toteutumattomuudesta. Miksi vaikeneminen niin usein valtaa parisuhteen ja mitä nuorille pitäisi koulussa seksuaalisuudesta opettaa?

Ninan oma elämäntarina on myös hieno esimerkki paitsi tahdon voimasta ja halusta kulkea itseään kohti, myös elävä esimerkki siitä, että ei ole pakko valita yhtä työuraa tai ammattia, vaan yhden elämän aikana voi ja saa tehdä montaa asiaa.

Keskustelun jälkeen mieleen jäi soimaan Ninan määritelmä ihmisen seksuaalisuudesta. Se on kokonaisvaltaista ihmisenä toteutumista, ja ihminen on seksuaalinen, vaikka ei koskaan harrastaisi seksiä. ”

6. jakso: Miina Savolainen

Toivola-podcastin kuudennessa jaksossa Jani Toivolan vieraana on valokuvaaja Miina Savolainen.
”Miina Savolainen on valokuvaaja, taide-ja sosiaalikasvattaja sekä voimauttavan valokuvan menetelmän kehittäjä. Miinan ehkä tunnetuin työ –josta kaikki myös alkoi – on Maailman ihanin tyttö -valokuva projekti. Se on tarina kymmenestä nuoresta lastenkotitaustaisesta tytöstä, joita Miina kuvasi yli 10 vuoden ajan. Tytöt saivat ehkä ensimmäistä kertaa elämässään itse määrittää, miten haluavat tulla nähdyksi: määrittää itse omat rajansa ja sanoittaa ääneen omia unelmiaan. Maailman ihanin tyttö -valokuvaprojektista koottu näyttely on kiertänyt ympäri maailmaa ja siitä tehty kirja on Suomen kaikkien aikojen myydyin valokuvakirja. Tyttöjen kanssa työskentelystä syntyi myös voimauttavan valokuvan menetelmä, joka on levinnyt ympäri maata.
Miinan missiona on muuttaa meidän käsitystä kohtaamisesta ja tarjota jokaiselle mahdollisuus tulla nähdyksi. Puhuimme Miinan kanssa katseen ja omien rajojen merkityksestä ja siitä, miten jokainen meistä tarvitsee ja ansaitsee rakkautta.
Miinan kanssa keskustelu herätti mut myös tutkailemaan omia valokuva-albumeja. Miten mua on kuvattu lapsena tai miksi jostain ikävaiheesta oli lähes mahdoton löytää kuvia? Valokuvat on mieletön väline tarkastella ja käsitellä paitsi omaa elämää, myös parisuhdetta, ystävyyttä tai perhettä.

5. jakso: Jani Leinonen

Toivola-podcastin viidennessä jaksossa Jani Toivolan vieraana on taiteilija Jani Leinonen.

”Jani Leinonen on taiteilija, josta piti tulla myös kilpauimari. Uimaria hänestä ei lopulta tullut, mutta uinti opetti, että jokainen meistä voi jättää positiivisen jäljen toiseen ihmiseen. Ja jos jokainen meistä toimisi näin, tuo positiivinen jälki voisi kantaa pitkälle elämässä. Jani Leinonen tunnetaan yhteiskunnallisena ja kantaa ottavana taiteilijana. Samalla hänen töissään on paljon leikkisyyttä, huumoria ja isoja oivalluksia. Joka kerta,kun näen Janin töitä jossakin,oivallan jotakin uutta itsestäni tai ympäristöstä, jossa elän. Jani palauttaa usein pallon katsojalle. Hänen taiteessaan on myös paljon toivoa, joka lähtee siitä, kun joku puhuu ääneen, mitä ympärillä tapahtuu ja mitä ihmiset kokevat.

Jani Leinosen tunnetuimpia töitä ovat mm. Nykytaiteen museo Kiasmassa nähty Tottelemattomuuskoulu sekä Ronald McDonald -hahmo. Oman taiteensa ohella Jani Leinonen myös kuratoi näyttelyitä. Sillä saralla viimeisin taidonnäyte on Vantaan taidemuseon Suomi 101 -näyttely, joka pyrkii kertomaan toisenlaisen tarinan moniäänisestä ja omaa historiaansa rehellisesti katsovasta Suomesta.

Jani tiesi jo hyvin nuorena, että hänestä tulisi taitelija. Mitä hän on oppinut elämästä, itsestään ja yhteiskunnasta taiteen tekemisen kautta? Tervetuloa mukaan keskusteluun.”

4. jakso: Maaret Kallio

Toivola-podcastin neljännessä jaksossa Jani Toivolan vieraana on psykoterapeutti ja kirjailija Maaret Kallio.

”Tapasin Maaretin ensimmäistä kertaa jo 24 vuotta sitten. Olimme 16-vuotiaita ja meillä oli yhteisiä ystäviä, joiden kautta pyörimme hetken samoissa porukoissa. Seuraavan kerran kohtasimme vasta 20 vuotta myöhemmin, kun olimme molemmat puhumassa samassa tilaisuudessa. Olin saman tien täysin otettu paitsi Maaretin vahvasta osaamisesta, myös siitä karismaattisesta ja valovoimaisesta tavasta, jolla hän otti yleisönsä. Maaret onkin kysytty luennoitsija ja hänen kirjoittamiaan kirjoja on myyty kymmeniä tuhansia kappaleita.

Maaret Kallio on ihminen, jolla on oma vahva ja tunnistettava ääni sekä taito ja viisaus käyttää sitä. Hän on löytänyt puhuttelevan tavan sanoittaa inhimillisiä kokemuksia ihmisenä olemisesta. Uskaltaisin väittää, että Maaret on saanut meidät suomalaiset puhumaan uudella tavalla. Puhumaan jopa asioista, joista on ennen vaiettu. Miltä Maaretista tuntuu ajatus siitä, että hän on osaltaan omalla työllään muuttamassa ihmiskunnan historiaa ja meidän tapaa katsoa itseämme ja toinen toisiamme?

Miten Maaretista tuli Maaret? Entä miten hän auttajana vaalii omaa hyvinvointiaan? Puhumme myös katseen ja kohdatuksi tulemisen merkityksestä. Omaan mieleeni meidän keskustelusta jäi erityisesti soimaan Maaretin viisas ja yksinkertainen vaatimus siitä, että ei riitä että ei tee pahaa. Pitää olla myös rakentamassa ja vaalimassa hyvää.”

3. jakso: Selma Vilhunen

”Tämän viikon vieraana Toivola-podcastissa on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Selma Vilhunen. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Oscar-ehdokkaana ollut Pitääkö mun kaikki hoitaa sekä Tyttö nimeltä Varpu. Selman Vilhusen uusin elokuva Hölmö nuori sydän tarkastelee tämän päivän yhteiskuntaa nuorten, vanhemmuuden ja erilaisten identiteettien kautta.

Kävin ennen haastattelua katsomassa Selman elokuvan. Elokuva itsessään oli pysäyttävä tarina nuorista aikuisten luoman maailman armoilla, mutta vähintään yhtä vaikuttavaa oli katsoa elokuva täydessä salissa, jonka katsojista lähes kaikki olivat teini-ikäisiä. Vieressäni istui kolme nuorta poikaa ja mietin koko elokuvan ajan sitä, miten he olivat päättäneet tulla katsomaan juuri Selman tarinan. Kokemus oli tärkeä muistutus tarinan voimasta.

Puhumme Selman kanssa taiteen ja elokuvan tekemisestä. Miten hänestä tuli elokuvaohjaaja ja voiko taiteella muuttaa maailmaa? Kuuluuko taide kaikille vai pitääkö olla rikas tai taidesuvun kasvatti? Miltä tuntuu rakentaa jotakin useita vuosia ja sitten päästää se muiden arvioitavaksi? Puhumme myös kutsumuksesta, omasta äänestä ja kokeilemisen ja epäonnistumisen tärkeydestä. Pakko oli myös kysyä, miltä tuntuu olla Oscar-ehdokkaana?”

2. jakso: Ulrika Björkstam

”Toivola-podcastin toisessa jaksossa Jani Toivolan vieraana on ratkaisukeskeinen valmentaja, puhuja ja kirjailija Ulrika Björkstam. 10 vuotta sitten hän joutui vakavaan onnettomuuteen, kun suihkukone putosi parinkymmenen metrin päähän hänestä keskellä Mexico Cityn kaupunkia.

Hetki muutti koko Ulrikan elämän. Kirjaimellisesti myös tapa, miten muut katsoivat häntä, muuttui yhdessä yössä. Ulrika vietti yhtäjaksoisesti sairaalassa 16 viikkoa ja on käynyt onnettomuuden jälkeen läpi yli 20 leikkausta. Vakavasta onnettomuudesta huolimatta Ulrikan tarina on kaikkea muuta kuin tarina tragediasta. Se on tarina yhteisön ja ystävyyden parantavasta voimasta ja yksilön kyvystä löytää kriisin keskellä uusi suunta ja kutsumus. Onnettomuuden kautta hän löysi uuden tavan katsoa maailmaa ja itseään – sekä uusi ammatti.

Ulrika on kirjoittanut kokemuksistaan kirjan Nouse nyt. Puhumme Ulrikan kanssa katseen voimasta, ystävyydestä, luopumisesta ja uuden löytämisestä. Ulrikan missiona on kannustaa ihmisiä osallistumaan rohkeammin toistensa elämään. Hän haluaisi myös uudelleen määritellä sisun merkityksen.”

1. jakso: Aram Aflatuni − Mitä sinä haluat elämälläsi tehdä?

Toivola-podcastin ensimmäisessä jaksossa vieraanani on Gutsy Go:n vastaava tuottaja Aram Aflatuni. Hän on tehnyt pitkän ja ansioituneen uran television parissa, ensin kameran edessä ja myöhemmin kameran takana. Hän on toiminut tuottajana, televisio-ohjelmien kehittäjänä sekä menestyksekkään tuotantoyhtiön toimitusjohtajana.

Aram tuli kuitenkin urallaan kohtaan, jossa television tekeminen ja omat arvot eivät enää täysin kohdanneet. Ristiriidan näkemiseen tarvittiin luottoystävä, joka pakotti katsomaan peiliin. Kuka sinä olet? Mitä haluat elämälläsi tehdä?

Lopulta syntyi Gutsy Go, nuorten rauhantekijöiden verkosto ja media. Gutsy Go:n kautta nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa oman yhteisönsä tarinaan. Työtä tehdään erityisesti huonomaineisten alueiden parissa. Projektissa nuoret kehittävät ratkaisuja oman alueensa haasteisiin ja edistävät ihmisten välistä kohtaamista. Nuorilla on mahdollisuus löytää oma äänensä ja saada arvokkaita kokemuksia kuulluksi tulemisesta ja omista mahdollisuuksista vaikuttaa. Oman äänen löytäminen on korvaamaton osa mielen hyvinvointia.

Kuka on Aram Aflatuni? Millaista rohkeutta vaatii oman kutsumuksen löytäminen? Mitä nuorten kanssa tekeminen on opettanut Aramille maailmasta ja hänestä itsestään? Miten varmistetaan, että jokainen nuori saisi kokea tulevansa nähdyksi?”

IMG_1940

Toivola-podcast on tuotettu yhteistyössä Jani Toivolan, Mielenterveyden keskusliiton ja Kukunorin kanssa. Jani Toivola on Mielenterveyden keskusliiton Hyvän mielen lähettiläs 2018. Viikoittain ilmestyvässä podcastissa on yhteensä yhdeksän jaksoa, ja jokaisessa on vieraana eri henkilö keskustelemassa Jani Toivolan kanssa kehosta, mielestä ja yhteiskunnasta.

Podcast on kuunneltavissa Soundcloudissa, Spotifyistsa ja iTunesissa. Jaksot on äänitetty Mental Beauty Recordsin studiossa.

 

 

Lisätietoja:
Mirja Aarnio, viestinnän suunnittelija, mirja.aarnio(a)mtkl.fi, p. 050 493 4433

Tilaa uutiskirjeemme

Haluatko tietää aina ensimmäisenä kuulumisemme, saada tapahtumatietomme ja muut ajankohtaiset mielenterveyskentän uutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi? Tilaa sähköinen uutiskirjeemme. Tilaamalla uutiskirjeen annat suostumuksen tietojesi käsittelyyn tietosuojaselosteemme mukaisesti.