Jokaisella on oikeus jouluun

Kun olin pieni lapsi ja sain lahjoja, keräsin ne nukkumaan mennessä ja menin vuoteeseen. En tiennyt mitään suurempaa. Muistan sen lapsuuden tunteen lahjapakettia saadessa.

Joulukuvake_malli_v4[4]Kun vähän isommaksi kasvoin, ihmettelin isääni, joka aina istua möllötti tuolissa eikä avannut lahjojaan. Ihmettelin: ”Eiks se ymmärrä. Miksei se avaa niitä heti. Joulupukki on tuonut lahjoja!”

Nyt olen itse isä ja huomaan, että istun tuolissa ja lunastan joka hetki joulun parasta lahjaa. Katselen läheisiä ja omien lasten riemua ja iloa. Arvokkaimmaksi minulle on tullut tunnelma, johon kuuluu, että me olemme me.

Minulle henkilökohtaisesti joulu tarkoittaa aikaa pysähtyä. Että toinen ihminen tulee lähelle. Läheisyyden juhlaa. Sitä, että läheiseni, ystäväni ja sukulaiseni tulevat minun hetkeeni.

Kuinka moni kaipaakaan tätä kokemusta, että saisi olla arvokas toisen silmissä. Työstäni tiedän, että tuhannet mielen sairauden kohdanneet ihmiset kaipaavat ympärilleen ihmisiä, joiden kautta voivat lunastaa itselleen arvon.

Tänä jouluna pyydän sinua – ole rohkea. Anna arvoa hänelle, joka eritoten tuntee itsensä arvottomaksi. Jonka ohi moni on kulkenut. Anna joulu hänelle. Jokaisella on oikeus jouluun.

Olavi Sydänmaanlakka
toiminnanjohtaja
Mielenterveyden keskusliitto

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter