Jokainen perhe on hullunkurinen

Erilaisuus ja mielenterveyden tukeminen puhuttavat SuomiAreenassa. Mielenterveysjärjestöt haastavat käsityksen normaalista perheestä ja painottavat, että mielenterveyden ongelmia ei pidä hävetä.

 

Mielenterveyden keskusliitto ja Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami muistuttavat, että jokainen perhe on omalla tavallaan hullunkurinen ja erilainen. Haastavia elämäntilanteita koetaan kaikissa perheissä.

Joka toinen suomalainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa mielenterveyden häiriöihin. Joka neljäs lapsi elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveys-tai päihdeongelma. Mielenterveyden ongelmat koskettavat näin välillisesti lähes kaikkia suomalaisia.

Mielenterveyden ongelmiin liittyvät ennakkoluulot aiheuttavat yksinäisyyttä ja lisäävät riskiä syrjäytyä. Häpeän ja ennakkoluulojen sijaan tarvitaan lisää ymmärrystä, laadukasta tukea ja keskinäistä avunantoa.

− Iso este paremman tulevaisuuden tiellä on ydinperheen erittäin kapea ihannemalli. Se pitäisi heittää romukoppaan ja myöntää, että todellisuus on aina ollut monimuotoisempi, toteaa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen korostaa, että jokaisella perheellä on oikeus laadukkaisiin perhepalveluihin. Niiden avulla perheiden jaksamista voidaan tukea ja yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia ennaltaehkäistä.

− Mitä paremmin perheiden tarpeet huomioidaan, sitä vähemmän joudumme korjaamaan yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen liittyviä vaurioita tulevaisuudessa. Kenenkään ei ole syytä jäädä yksin, painottaa Hytönen.

Mielenterveyden keskusliitto ja FinFami haluavat herättää keskustelua perheistä ja mielenterveydestä. Hullunkuriset perheet -keskustelutilaisuus järjestetään 10.7.2017 klo 17-18.15 BEPOP-lavalla (kauppakeskus BePOP). Tilaisuus on osa Porin SuomiAreena -viikkoa. Mukana keskustelemassa kansanedustaja Jani Toivola, kokemusasiantuntijat Anna Håkans (FinFami) ja Susanna Virta (Mielenterveyden keskusliitto) sekä toiminnanjohtajat Pia Hytönen ja Olavi Sydänmaanlakka. Tilaisuuden juontaa tietokirjailija/kouluttaja Maaretta Tukiainen. Tilaisuutta voi seurata myös MTV3:n Katsomossa.

Mielenterveyden keskusliitto ja FinFami ovat kansalaistorilla (teltta 39) koko SuomiAreena -viikon ajan. Jaamme teltalla tietoa ja Hullunkuriset perheet -roolikortteja. Teltalla kävijöiden kesken arvotaan joka päivä Nokian keltaiset Hai-saappaat. Tervetuloa tutustumaan mielenterveysjärjestöihin ja keskustelemaan lisää. Seuraa myös viikon tapahtumia sosiaalisessa mediassa hashtagilla #hullunkuriset #suomiareena #finfami #mtkl ja jaa tietoa eteenpäin.

 

Lisätietoja:
Pia Hytönen, Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami ry, toiminnanjohtaja, 040 776 5911,
Olavi Sydänmaanlakka, Mielenterveyden keskusliitto, toiminnanjohtaja, 050 363 9920

 

Somekuva Hullunkuriset

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter