Jani Toivola puhuu uupumuksesta ja arjesta Tunne & Mieli -lehdessä

Mielenterveyden keskusliiton Hyvän mielen lähettiläs 2018, kansanedustaja Jani Toivola on Tunne & Mieli -lehden 4/2018 kansihenkilö. Lehden haastattelussa Toivola kertoo isäksi tulostaan, työuupumuksestaan sekä siitä, kuinka kiireinen kansanedustajan arki rullaa pian 5-vuotiaan Aili-tyttären yksinhuoltajana.

Jani Toivola joutui vuonna 2017 jäämään keskivaikean masennuksen ja työuupumuksen vuoksi puoleksi vuodeksi sairauslomalle kansanedustajan työstään. Toivola kertoi samantien julkisesti sairauslomansa syyn, ja hän on jälkeenpäin kertonut siihen johtaneista tapahtumista sekä toipumisestaan talvella 2018 julkaistussa kirjassaan Kirja tytölleni.

Työuupumus on väestössä melko yleinen häiriötila. Sen esiintyvyys vaihtelee jossain määrin työelämän yleisen tilanteen mukaan. Vuonna 2011 työssä käyvistä suomalaisista miehistä 23 % kärsi lievästä ja 2 % vakavasta työuupumuksesta. Vastaavasti naisista 24 % kärsi lievästä ja 3 % vakavasta työuupumuksesta.

Työuupumus on pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyvä häiriötila, jota luonnehtii uupumusasteinen väsymys, kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja heikentynyt ammatillinen itsetunto. Se ei ole varsinaisesti sairaus, eikä se diagnoosina ole syy sairauslomalle. Työuupumukseen liittyy kuitenkin lähes aina jonkinasteinen masennustila tai ahdistuneisuushäiriö, jotka monesti pakottavat ihmisen jäämään sairauslomalle, toisinaan pitkäksikin aikaa.  Työuupumukseen liittyy myös riski unihäiriöihin, päihdehäiriöihin ja stressiperäisiin somaattisiin sairauksiin. Sen on myös todettu lisäävän tapaturmien ja työkyvyttömyyden riskiä.

 

– Työelämäkulttuurissa masennus ja uupumus ovat vaikeita aiheita, joista pitäisi puhua avoimemmin, rohkeammin ja oikeilla sanoilla. Työelämä on kuluttavaa, eikä moni kehtaa myöntää uupuvansa suurien paineiden alla. Työelämäkulttuuria pitäisi pystyä muuttamaan psyykkisesti kestävämmäksi niin, ettei työ sairastuttaisi ketään. Ja jos sairastuttaa, sen ei pitäisi olla asia, jota joutuu piilottelemaan, sanoo Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Uusimman Tunne & Mieli -lehden, jossa mm. Jani Toivola kertoo oman tarinansa, useassa artikkelissa puhutaan työuupumuksesta sekä arjen hallinnasta. Lehti ilmestyy ennakkoon R-kioskeihin tiistaina 31.7. ja muihin myyntipisteisiin sekä tilaajille torstaina 2.8.

Lue lisää Tunne & Mieli -lehdestä

T&M 4 2018

 

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter