Erilaisuus ja mielenterveys perheissä puhuttivat SuomiAreenalla – katso koko keskustelu verkossa

Heinäkuussa SuomiAreenalla kansanedustaja Jani Toivola, kokemusasiantuntijat Anna Håkans Finfamista ja Susanna Virta Mielenterveyden keskusliitosta sekä toiminnanjohtajat Pia Hytönen ja Olavi Sydänmaanlakka keskustelivat perheistä ja mielenterveydestä.

Vilkkaassa keskustelussa nousi esiin tarpeellinen asennemuutos yksinpärjäämisen kulttuurista yhteisöllisempään suuntaan. Perheet olisi otettava enemmän mukaan mielenterveyspalveluissa.

Keskustelussa peräänkuulutettiin myös perheiden monimuotoisuuden hyväksymistä.

– Todellisuuksia on yhtä monta kuin perheitä. Päättäjillä on suuri vastuu siitä, ettei katsota asioita liian kapean perhekäsityksen kautta, jolloin pudotetaan yksilöitä tai ihmisryhmiä pois. Meitä ihmisiä on monenlaisia, kommentoi Jani Toivola.

Tärkeää hyvinvoinnin edistämisessä on jakaminen ja vertaisuus. Olavi Sydänmaanlakka kuuluttaa jakamisen kulttuurivallankumousta. Kokemusasiantuntija Anna Håkansin mukaan tärkeintä omassa selviämisessä silloin kun omainen sairastui, oli avoimuus. Hänen mukaansa on uskallettava puhua, kysyä mitä toiselle kuuluu, puuttua, auttaa. Mielenterveysongelmia ei tarvitse hävetä, vaan niistä voi puhua.

Keskustelussa puhuttiin myös kohtaamisen merkityksestä avun saamisessa. Kohtaaminen on mielenterveyspalveluissa ydinkysymys. Tässä kohtaamistyössä pitäisi entistä enemmän hyödyntää myös vertaisia kokemusasiantuntijoita, ja saada heidän kokemuksensa kaikkien jaettavaksi.

Reilun tunnin aikana aiheesta keskusteltiin monipuolisesti. Tallenne keskustelusta nähtävillä MTV Katsomossa:

https://www.katsomo.fi/#!/jakso/33001006/suomiareena/784685/31-hullunkuriset-perheet-puhutaan-perheista-ja-mielenterveydesta

_MG_1376

Panelistit Susanna Virta, Jani Toivola, Pia Hytönen ja Olavi Sydänmaanlakka keskustelivat perheistä ja mielenterveydestä. Kuvasta puuttuu Anna Håkans. Kuva: SuomiAreena

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter