Digipalveluiden käyttöä selvittävä projekti käynnistyi

tablet-690032_1280Aspan tuottama Digitaalinen arki -selvitysprojekti on käynnistynyt. Mielenterveyden keskusliitto on mukana hankkeessa yhtenä kumppanina.

Projektissa selvitetään vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien tietotekniikan ja digipalvelujen käyttöä arjessa. Yhä useammin arkisetkin asiat voi tai pitää hoitaa verkkopalvelujen kautta, kun palvelut digitalisoituvat.

Aiempien tutkimusten mukaan vammaiset ja pitkäaikaissairaat henkilöt käyttävät internetiä ja sähköisiä palveluja harvemmin kuin muut kansalaiset. Tämä on havaittu myös käytännön työssä. Lisäksi nettiriippuvuuksien on huomattu lisääntyneen.

− Parhaimmillaan teknologia ja digipalvelut voivat tukea arjessa pärjäämistä, itsenäistä elämää ja osallisuutta, toteaa projektipäällikkö Sari Valjakka Aspasta. − Vammaiset ihmiset ja mielenterveyskuntoutujat voivat hyötyä teknologian kehityksestä, ja onkin pidettävä huoli, että he eivät jää digimaailman ulkopuolelle, hän jatkaa.

Projektissa selvitetään muun muassa kuinka esteettömiä ja helppokäyttöisiä digitaaliset laitteet ja palvelut ovat, kuinka hyvin sisällöt saavuttavat käyttäjiä ja onko apuvälineitä saatavilla tarvittaessa. Osa vammaisista henkilöistä tarvitsee apuvälineitä digiympäristössä liikkumiseen. Myös niukat taloudelliset resurssit sekä opastuksen ja tuen puute saattavat vaikeuttaa digipalvelujen käyttöä.

− Haluamme saada selville, minkälaiset tekijät estävät tai edistävät digipalvelujen käyttöä, jotta ymmärrämme paremmin  teknologian kehitykseen liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita arjessaan tukea tarvitseville, sanoo Valjakka.

Selvityksen aineisto kerätään ryhmähaastatteluissa ja työpajoissa, joihin kutsutaan 18−65-vuotiaita eri tavoin vammaisia ihmisiä ja mielenterveyskuntoutujia, jotka tarvitsevat asumiseensa ja arkeensa tukea.

Aspan kumppaneita selvityksen toteuttamisessa ovat  Mielenterveyden keskusliitto, ADHD-liitto, Epilepsialiitto, Kuurojen liitto ja Näkövammaisten liitto. Kahdeksan kuukautta kestävä selvitys rahoitetaan RAY:n tuella.

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter