Apua joulun ajan yksinäisyyteen vertaistapahtumista

Useat Mielenterveyden keskusliiton jäsenyhdistykset järjestävät vapaaehtois- ja vertaisvoimin avoimien ovien tilaisuuksia. Niihin ovat tervetulleita kaikki, jotka kokevat joulunpyhät ahdistavana tai yksinäisenä aikana.

Joulun aika ei ole kaikille onnellista yhdessäoloa läheisten kanssa, vaan moni kärsii yksinäisyydestä jouluna. Vaikeinta joulu on heille, jotka ovat syrjäytyneitä ja sairaita ja joille kotoa poistuminen on haastavaa tai jopa mahdotonta ilman tukea. Mielenterveyden keskusliiton kuntoutussuunnittelija Outi Ståhlberg kehottaa kertomaan etukäteen yksinäisyyden pelostaan esimerkiksi naapurille, tuttavalle, lääkärille tai kenelle tahansa. Jos asiasta ei ahdistavasta tilanteestaan ei puhu kenellekään, ei kukaan myöskään tiedä.

− Olisi myös tärkeää yrittää lähteä kotoa ihmisten ilmoille, jos se suinkin on mahdollista. Vastuu kuuluu mielestäni myös ympäröiville ihmisille. Jos tiedät naapurissa asuvan yksinäisen, koputa hänen oveensa, kysy kuulumisia ja toivota hyvää joulua. Pieni ele, joka voi olla yksinäiselle todella merkittävä.

Mielenterveyden keskusliitto järjestää joulun aikana mm. sopeutumisvalmennuskurssin yksin eläville, työelämän ulkopuolella oleville mielenterveyskuntoutujille, jotka ovat kokevat joulun ajan ahdistavana. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden vertaistukeen ja kokemusten jakamiseen toisten kuntoutujien kanssa. Lisäksi yhteistyössä Maaseudun terveys- ja lomahuollon kanssa toteutetaan tuettu loma aikuisille jouluviikolla.

Joulun aikana myös monet mielenterveysyhdistykset järjestävät tapahtumia vapaaehtoisvoimin. Esimerkkejä yhdistysten tapahtumista löydät täältä.

Mielenterveyden keskusliitto on julkaissut piirretyn digitarinan, jossa kokemusasiantuntija kertoo joulunvietosta mielenterveyskuntoutujan näkökulmasta. Katso video täältä.

Mielenterveyden keskusliiton neuvontapuhelin palvelee lähes koko joulun ja uuden vuoden välisen ajan. Joulun poikkeusaikataulut löytyvät täältä.

 

 

Lisätietoja: 

Kuntoutussuunnittelija Outi Ståhlberg, outi.stahlberg(at)mtkl.fi, 050 375 9199
Viestintäpäällikkö Sirkku Immonen, sirkku.immonen(at)mtkl.fi, 040 124 4700

 

mtkl_joulutervehdys_banneri_b

 

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter