Oululaiset työttömät loivat osuuskunnan avulla työtä itselleen

Oululaiset pitkäaikaistyöttömät ja osatyökykyiset loivat itselleen työtä Mielenterveyden keskusliiton tuella. Osuuskunta Tulikipuna työllistää tällä hetkellä yhä enemmän 14:ää jäsentään, joista suurin osa on käsityö- ja graafisen alan erityisosaajia.

Mielenterveyden keskusliiton luotsaama Osallisuutta Osuuskunnista -hanke päättyy marraskuun lopussa hyvin tuloksin. Kolmessa vuodessa Oulun seudun pitkäaikaistyöttömät ja osatyökykyiset perustivat toimivan osuuskunnan ja heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset saivat lisää näkökulmia työhönsä.

”Meillä oli tavoitteena tehdä näkyväksi osuuskuntatoimintaa, osatyökykyisyyttä ja osallisuutta. Tämänhetkisen työmarkkinatilanteen vuoksi kiinnostus osuustoimintaa kohtaan on aika suurta. Kun töitä ei ole tarjolla, ihmiset alkavat itse luoda työpaikkoja. Hankeaikana myös 150 osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien kanssa työskentelevää ammattilaista osallistui infotilaisuuksiimme ja koulutuksiimme”, sanoo hanketta vetänyt Tuija Pasanen Mielenterveyden keskusliitosta.

Suurimmaksi onnistumiseksi Pasanen kuitenkin mainitsee selkeät vaikutukset yksilötasolla, eli ihmisten elämissä. Osatyökykyisyyden taustalla saattaa usein olla mielenterveyden ongelmia. Osuuskuntatoiminta on tukenut monen kuntoutumista merkittävällä tavalla.

”Minun elämäni on vuoden sisällä muuttunut todella paljon. Osuuskuntavalmennus alkoi, kun olin kuntoutumassa masennuksesta. Kuntoutuminen on edennyt sen jälkeen huimasti. Aamuisin nousen mielelläni uuteen päivään ja työpäivään”, kertoo Terhi Pihlajakoski Tulikipunasta.

Pihlajakoski on vaatetusalan artesaani ja muotoilija. Hän toimi aiemmin yksinyrittäjänä, mutta koki sen raskaaksi yhteisön puuttuessa ympäriltä. Nyt Osuuskunta Tulikipuna mahdollistaa itsenäisen tekemisen, mutta yhdessä samaa työtä tekevien kanssa.

Oulun hanke on osa valtakunnallista Osallisuutta Osuuskunnista ESR-hanketta. Mukana ovat Mielenterveyden keskusliiton lisäksi Aspa-säätiö (Ylöjärvi ja Kotka), Vamlas (Vantaa) ja hankkeen hallinnoija, Kiipulan ammattiopisto (Forssa).

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Tuija Pasanen, hanketyöntekijä, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 046 923 7141 (Vastaa puheluihin 27.11.2017 asti)

Panu Isotalo, koulutuspäällikkö, Mielenterveyden keskusliitto, puh. 046 923 0923

Kirsi Ek, projektipäällikkö, Osallisuutta Osuuskunnista (ESR), Kiipulan ammattiopisto, puh. 050 420 4209

www.mtkl.fi ja www.tulikipuna.fi

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter