Amelie, Sademies ja Nuori Kapinallinen inspiroivat elokuvakirjoituskilpailussa

Amelie_posterKertomus Amelie-elokuvasta voitti Mielenterveyden keskusliiton Elokuva, joka mullisti mieleni -kirjoituskilpailun. Kirjailija Tuomas Kyrö valitsi voittajatekstin, jonka on kirjoittanut nimimerkki Just a girl.

Kirjoituskilpailu käynnistyi tämän vuoden helmikuussa ja päättyi toukokuussa. Kolmen parhaan joukkoon ylsivät myös kirjoitus Nuori Kapinallinen -elokuvasta, jonka tekijä on nimimerkki 52-vuotias Erilainen Nuori Kapinallinen sekä nimimerkin Nonus kirjoittama kertomus Sademies-elokuvasta. Tuomas Kyrö kiitti kirjoittajia:

– Tekstit luettuani täytyy katsoa kaikki nuo elokuvat uudelleen. Herättivät kiinnostuksen ja ajatuksia.

Kilpailuun lähetettiin yhteensä 20 kirjoitusta. Loppukilpailuun päässeet kirjoitukset valitsi esiraati, johon kuuluivat Tapio Riihimäki Filmihullu-lehdestä, MTKL:n hallituksen jäsen ja kulttuurityöryhmän puheenjohtaja Esa Nordling sekä MTKL:n työ- ja koulutusvalmentaja Wille Härkönen.

Loppukilpailuun päätyneissä kolmessa kirjoituksessa kirjoittajan valitsema elokuva ja sen juoni limittyivät saumattomasti kirjoittajan omaan elämään. Tuloksena oli kolme erilaista tarinakudosta, joissa tiivistyivät kirjoittajan oman elämän käänteet elokuvan juoneen − joskus traagisesti ja joskus lempeästi, eikä hurttia huumoriakaan puuttunut.

Kirjoitusten pääosassa elämä

Kilpailuun osallistuneiden kirjoitusten tarinat poikkesivat toisistaan paljon, eikä samasta elokuvasta ollut kahta kirjoitusta. Jotkut lähestyivät aihetta runouden, toiset taas kertoivat juonen ja kuinka se liittyi omaan elämään.

Elokuvat olivat koskettaneet kirjoittajia hyvin syvästi ja tekstien sävy oli vilpitön. Kirjoittajat kävivät rohkeasti käsiksi elämänsä eri vaiheisiin aivan kuin he olisivat valaisseet kohtauksia elämästään ja heidän elämäntarinansa ja elokuvan juoni olisivat olleet yhtä suurta käsikirjoitusta.

Monet kirjoitukset sivusivat sairastamista, psyykkisiä vaikeuksia ja elämänkriisejä, mutta pääasia useimmissa teksteissä oli elämä – isosti ja värikkäästi kuvattuna. Suhtautuminen elettyyn elämään näyttäytyi kokonaisvaltaisesti.

 

Tuomas Kyrön perustelut elokuvakirjoituskilpailun kärkikolmikolle:

 

1.Nimimerkki Just a girl: Amelie

Kirjallisesti taitava, herkästi analyyttinen ja vahvasti henkilökohtainen kirjoitus. Teksti yhdistää itsen ja elokuvan analyysin pelosta ja kasvusta, mutta laajenee nöyräksi kiitokseksi ja ohjeeksi ei sen vähempää kuin kaikille ihmisille. Tarvitsemme aina toisiamme – ja puutarhatonttuja.

2. Nimimerkki 52-vuotias erilainen Nuori Kapinallinen: Nuori kapinallinen

Vahvasti purskahteleva teksti, jossa on samaa vimmaa kuin itse elokuvassa, mutta paljon iän tuomaa viisautta ja rauhallisuutta. Teksti niin kuin elokuva kertovat ikuisesta vastarinnasta, jota tarvitsemme ja josta voi myös tulla elämisen este. Jos kirjoittaja tunnisti elokuvasta itsensä, minä tunnistin kirjoituksesta itseni.

3. Nimimerkki Nonus: Sademies

Hyvä tarina löytää lukijan, kuulijan tai näkijän kanssa osumapinnan. Löydämme sanoja, ymmärrystä ja raameja asioille. Kirjoituksessa elokuvan Sademiehellä on vastineensa tässä todellisuudessa. Minulle tämä teksti kertoi erilaisuuden erinomaisuudesta ja toisen arvostamisesta − tiiviisti, riittävästi.

 

Voittaja palkittiin pe 26.8.2016 Mielenterveyden keskusliiton kulttuuri- ja yleisurheilupäivillä Imatralla.  Lue voittajateksti täältä.

 

 

 

Jaa tämä sivu.Share on FacebookTweet about this on Twitter